Linkuri accesibilitate

Un tribunal german l-a condamnat la închisoare pe viață pe un fost ofițer de securitate sirian pentru crime împotriva umanității


Samaa Mahmoud, Mariam Alhallak și Yasmen Almashan cu imagini ale rudelor lor ucise în Siria, înainte de verdictul tribunalului din Koblenz, Germania, în procesul lui Anwar Raslan, 13 ianuarie 2022.

Un tribunal german l-a condamnat la închisoare pe viață pe un fost ofițer de securitate sirian pentru crime împotriva umanității, în primul proces internațional legat de tortura practicată de regimul președintelui Bașar al-Assad. Anwar Raslan, de 58 de ani, a fost găsit vinovat de coordonarea uciderii a 27 de oameni în 2011 și 2012 la centrul de detenție Al-Hatib, din orașul Douma.

Procurorii germani au spus la proces că Raslan a supravegheat „torturarea sistematică și brutală” a peste 4.000 de prizonieri între aprilie 2011 și septembrie 2012, soldată cu moartea a zeci de oameni. Acuzatul a fost judecat în Germania în baza principiului jurisdicției universale, care permite penalizarea crimelor de război comise de străini în alte state.

Directorul executiv Human Rights Watch (HRW) Kenneth Roth a calificat verdictul drept „cu adevărat istoric”. Acesta a fost al doilea verdict dat de tribunalul din Koblenz împotriva unui sirian judecat pentru crime de război, după cel pronunțat în februarie anul trecut împotriva altui membru al poliției secrete siriene, Eyad al-Gharib, condamnat la patru ani și jumătate de închisoare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG