Linkuri accesibilitate

Rusia și-a reiterat ferm cererea ca NATO să nu se mai extindă spre răsărit


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov la conferința sa anuală de presă, Moscova, 14 ianuarie 2022.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov la conferința sa anuală de presă, Moscova, 14 ianuarie 2022.

Rusia și-a reiterat ferm vineri cererea ca NATO să nu se mai extindă spre răsărit, în ciuda criticării ei de alianță, pe fondul masării de trupe rusești în apropierea Ucrainei. Ministrul de externe Serghei Lavrov a avertizat că Moscova nu va aștepta la nesfârșit reacția occidentală, și a spus că așteaptă ca Statele Unite și NATO să prezinte un răspuns în scris într-o săptămână.

Lavrov a spus că în absența unor asemenea garanții cu valoare de lege din partea Occidentului, nu sunt șanse de progres în discuțiile referitoare la Ucraina. „Nu mai avem răbdare”, a spus Lavrov la o conferință de presă, acuzând Occidentul că a exacerbat tensiunile prin încălcarea propriilor obligații și a bunului simț.

Rusia spune mereu în ultima vreme că Occidentul trebuie să revină asupra unei promisiuni făcute după căderea zidului de la Berlin, de a nu primi în NATO fostele țări comuniste, cu excepția Germaniei de Est.

Liderii occidentali spun că o asemenea promisiune fermă nu s-a formulat niciodată, fiind vorba doar o idee vehiculată în timpul discuțiilor despre reunificarea Germaniei.

XS
SM
MD
LG