Linkuri accesibilitate

Grigore Vieru e „primul basarabean care a vorbit despre renunţarea la Transnistria”(Dan Dungaciu în Adevărul)


Romania, Romanian newspapers
Romania, Romanian newspapers

Revista presei de la București.

În Adevărul, secțiunea bloguri, poate fi citită evocarea făcută de Dan Dungaciu poetului Grigore Vieru la 13 ani de la moarte. „Marele poet şi om al cetăţii”, cum îl numește Dungaciu, a fost „expresia vie, inconturnabilă, a unei conştiinţe naţionale pe care doar basarabenii care au purtat crucea românismului prin malaxorul sovietic au fost capabili să o exprime”.

„Moştenirea unică a unei generaţii de basarabeni unionişti care, mânată de un crez absolut, s-a ratat, deocamdată, politic (…)va produce (totuși) urmaşi spirituali şi politici, asigurând, dacă nu succesul proiectului politic pe care l-au visat, măcar continuitatea lui”.

Dan Dungaciu își amintește „blândețea de oțel” a lui Vieru. „Blândul poet, simplu ca iarba, a fost cel mai realist şi aplicat geopolitician pe care l-am cunoscut”.

El ar fi fost și „primul basarabean care a vorbit despre renunţarea la Transnistria” : „Eu, unul, a spus Vieru, iar Dungaciu îl citează în articol, nu sunt alarmat atât de mult că forţele imperiale ne-au luat Transnistria – mi-e teamă să nu ne-o restituie, să ne-o dea înapoi. Pentru că, recâştigând Transnistria, pierdem Basarabia, mai exact am îndepărta, dacă nu chiar pierde definitiv, reunirea cu Ţara-mamă”.

Subiectul românesc al zilei este însă suspiciunea de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Partidul Național Liberal și președintele Iohannis, scriu jurnaliștii, încearcă să acopere scandalul, „mizând totul pe cumpărarea televiziunilor”.

Totuși, „Efectele politice și instituționale ale scandalului de plagiat au început deja să apară”. „Poziția premierului Ciucă e slăbită puternic, (…) pe plan intern și extern. (…) e doar o chestiune de timp până când presa străină va începe să scrie despre acest scandal, cum a făcut-o și în cazul fostului premier Victor Ponta sau cu politicienii occidentali forțați să demisioneze după afaceri similare”, scrie Cristian Pantazi pe G4Media.

Presa remarcă de asemenea că redactarea tezei de doctorat a premierului liberal în funcție se suprapune cu cei patru ani ai misiunii sale militare în Afganistan. Florin Negruțiu (Republica.ro) apelează la ironie : „Cum timpul dlui locotenent-colonel Ciucă (actualul general și premier) a fost ocupat, în acea perioadă, cu participarea în teatrele de operații, putem spune că toată lumea mergea la război, numai Ciucă al nostru mergea la doctorat, unde executa foc de voie epistemologic împotriva talibanilor”.

Cristian Pantazi, în textul amintit, observă că singurul partid care n-a prea reacționat la informația cu presupusul plagiat este Alianța pentru Unirea Românilor, iar cauza s-ar putea ascunde într-un zvon, anume că AUR ar fi primit sprijin de la diverse structuri ale Armatei.

„Nu mai există nicio îndoială că tezele de doctorat neplagiate și de calitate sunt o minoritate (…) în ultimele decenii”, scrie Ciprian Mihali pe Republica.ro. Comentatorul nu are speranțe : „Sunt convins că nu există în acest moment soluție la această metastază: voința politică e complet absentă, integritatea politică la fel, presiunea mediului academic e și ea aproape inexistentă, iar presa de partid mușamalizează sau împinge în ridicol gravitatea acestor fapte. Nu am nicio îndoială că în timp ce scriu acest text și în timp ce-l citiți, cineva plagiază (probabil pentru altcineva) într-o teză de doctorat”.

XS
SM
MD
LG