Linkuri accesibilitate

Aproximativ 192.000 de familii vor beneficia de compensații majorate la facturile pentru energia termică


Imagine generică

Aproximativ 192.000 de familii vor beneficia de compensații majorate la facturile pentru energia termică. Deputații au votat, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens.

Documentul prevede majorarea compensației oferite cetățenilor la factura pentru agentul termic, de la 67% la 80%, începând cu luna ianuarie. În acest fel, valoarea compensațiilor va crește de la 450 de lei la cel mult 815 lei lunar, transmite agenția de știri IPN.

Potrivit proiectului, va fi majorat și volumul de energie termică pentru care se efectuează compensarea diferenței de tarif – de la 1 gigacalorie la 1,5 gigacalorii. O altă prevedere este cea privind simplificarea accesului familiilor nevoiașe la ajutorul pentru perioada rece a anului. În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, va fi exclusă necesitatea anchetei sociale, fiind verificat doar venitul gospodăriei.

Totodată, proiectul prevede posibilitatea ca beneficiarii de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului, al căror drept a expirat în luna decembrie 2021 sau expiră în lunile ianuarie-februarie 2022, să continue să primească acest ajutor până la 31 martie 2022, fără a depune o cerere în acest sens.

Cheltuielile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor proiectului sunt estimate la 70 de milioane de lei pentru trei luni ale anului 2022, în cazul în care tariful rămâne neschimbat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG