Linkuri accesibilitate

Londra și Moscova au convenit să discute la nivel înalt criza de la granița ucraineano-rusă


Serghei Lavrov și Lizz Truss în marginea Adunării Generale ONU, 22 septembrie 2021
Serghei Lavrov și Lizz Truss în marginea Adunării Generale ONU, 22 septembrie 2021

Presa europeană și cea rusă relatează că Londra și Moscova au convenit să poarte rare convorbiri la nivel înalt în care să fie discutată criza de la granița ucraineano-rusă. Agenția rusă de stat TASS a relatat în 22 ianuarie că șefa diplomației britanice Liz Truss va vizita Moscova în februarie pentur discuții cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Tass citează o sursă neidentificată de la ministerul rus de externe cu declarația că „ministrul britanic de externe a cerut o oportunitate de a călători la Moscova”, și că vizita a fost aprobată. Propusa vizită a lui Truss va fi prima făcută de un ministru britanic de externe în capitala Rusiei din decembrie 207. Nu a existat o reacție imediată de la Londra.

Pe de altă parte, Agenția France Presse a citat o „înaltă sursă de la ministerul britanic al apărării” spunînd că șeful acestui inister Ben Wallace l-a invitat pe omologul său rus Serghei Șoigu la convorbiri privind tensiunile legate de Ucraina. „Având în vedere că ultimele discuții bilaterale de apărare au avut loc la Londra în 2013, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a propus ca întâlnirea să se țină la Moscova”, a mai spus cursa citată de AFP.

Aceste inițiative au loc în contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia acumulate în ultima vreme, după ce Moscova a desfășurat peste 100.000 de militari, însoțiți de vehicule blindate și echipamente militare, de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina, și a cerut oprirea activităților NATO în fostele republici sovietice.

Vorbind pe 21 ianuarie în Australia, șefa diplomației britanice Lizz Truss i-a cerut președintelui Putin să „renunțe și să facă un pas în spate în privința Ucrainei înainte ca să facă o masivă greșeală strategică”.

XS
SM
MD
LG