Linkuri accesibilitate

Criza ucraineană: șeful marinei germane a demisionat


Viceamiralul Kay-Achim Schonbach.
Viceamiralul Kay-Achim Schonbach.

Șeful marinei germane, viceamiralul Kay-Achim Schonbach, a demisionat la o zi după ce a făcut declarații ce păreau că empatizează cu liderul rus Vladimir Putin, și a spus că peninsula Crimeea nu îi va fi niciodată returnată Ucrainei.

În 21 ianuarie, Schonbach a afirmat în India că „ceea ce vrea Putin cu adevărat este respect”, adăugând că „ar fi ușor să i se arate respectul pe care îl dorește și probabil chiar îl merită”. Schonbach a mai spus că peninsula ucraineană Crimeea, invadată și anexată de Rusia în 2014, „s-a dus” și „nu va mai veni înapoi [la Ucraina].

Schonbach și-a cerut scuze pentru aceste remarci, numindu-le o „greșeală clară”, înainte de a demisiona pe 22 ianuarie. În aceeași zi, Ucraina l-a convocat pe ambasadorul german pentru a discuta despre afirmațiile lui Schonbach, despre care Kievul a spus că sînt inacceptabile. Ministerul german al apărării a anunțat că declarațiile respective „nu corespund în nici un fel” cu poziția sa.

Demisia șefului marinei germane s-s petrecut în timp ce ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a criticat Germania pentru decizia de a nu trimite armament Kievului, acuzînd Berlinul că „subminează unitatea” și „îl încurajează pe Vladimir Putin”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG