Linkuri accesibilitate

Anticipând o invazie? Personalul neesențial al ambasadei SUA la Kiev ar putea fi evacuat


Un transport cu sprijin militar american a ajuns în Ucraina, Kiev, 22 ianuarie 2022.
Un transport cu sprijin militar american a ajuns în Ucraina, Kiev, 22 ianuarie 2022.

Corespondența zilei de la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

La sfârșit de săptămână, noutățile consemnate aici la Washington legate de criza ruso-ucraineană au fost spusele secretarului de stat Blinken că orice agresiune rusă în Ucraina este inacceptabilă și va antrena consecințe. Ca și informațiile puse în circulație de servicii britanice că Rusia ar urmări o schimbare de regim la Kiev.

La asta se adaugă și știrea că personalul neesențial al ambasadei americane în Ucraina ar putea fi evacuat, gest interpretat ca anticipând o intervenție rusă în Ucraina. Observatorii politici nu se aventurează să facă speculații despre intențiile lui Putin, dincolo de supoziția, larg acceptată, că liderului de la Kremlin i-ar plăcea să fie cel care să refacă o structură similară cu cea a Uniunii Sovietice, cel puțin în spațiul slav.

„Dictatorul rus nu a dat dovadă de subtilitate și nu a ținut secret ce dorește de fapt. Ar putea să adopte ca imn național, piesa formației Beatles „Back In The USSR” - scrie Max Boot, în Wahshington Post. El crede că acesta este contextul pentru care Putin nu-și poate permite să piardă Ucraina, dacă vrea să repare fie și parțial ceea ce a caracterizat drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20”, dezmembrarea Uniunii Sovietice.

În Financial Times, fostul ministru al apărării Robert Gates crede că Putin și-a făcut un calcul greșit, coagulând alianța NATO împotriva lui și accentuând sentimentele anti-ruse în Ucraina”.

Analize recente din revistele Foreign Affairs și Foreign Policy sugerează că Putin s-a menținut la putere timp de 20 de ani nu pentru că a fost un jucător de noroc nechibzuit, ci pentru că a acționat cu grijă, calculat, chiar rațional”.

În analiza sa, Fareed Zakaria arată că pentru Rusia, o Ucraină integrată în NATO ar fi prea mult pentru a fi acceptat. „Putin nu se angajează în aventurism irațional”, arată Zakaria, continuând: „el își asumă riscuri, dar și-a calculat șansele cu grijă. Acum crede că șansele sunt în favoarea sa”, adăugând că Rusia are avantaje derivate din calitatea sa de furnizor de gaze.

O altă opinie din Washington Post îi aparține lui Sohran Ahmari care crede că în ciuda exprimărilor sale nefericite, președintele Biden a avut dreptate când a spus că riposta americană la o intervenție a lui Putin în Ucraina trebuie să fie proporțioală. Ahmari crede că poziția lui Biden este justificată „mai ales în condițiile stării de spirit din Europa și în special forței de pivot a Germaniei”.

XS
SM
MD
LG