Linkuri accesibilitate

Premierul ungar Viktor Orbán dorește ca țara sa să mărească importul de gaze rusești


Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat că săptămâna viitoare la Moscova va discuta cu președintele Vladimir Putin despre posibilitatea ca Ungaria să mărească importul de gaze rusești.

„Aș dori să măresc cantitatea de gaze care urmează să fie livrată Ungariei”, a declarat Orbán la radioul public pe 28 ianuarie. Premierul ungar este unul din puținii susținători ai președintelui rus, în cadrul Uniunii Europene.

Ungaria a semnat în septembrie un nou acord de aprovizionare cu gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, în baza căruia concernul rus s-a angajat să livreze 4,5 miliarde de metri cubi de gaz către Ungaria anual, prin conducte care ocolesc Ucraina.

Oficialii ucraineni au criticat acordul, Ministerul de Externe de la Kiev numind această mișcare „o decizie pur politică, nerezonabilă din punct de vedere economic, luată în favoarea Kremlinului, în detrimentul intereselor naționale ale Ucrainei și a legăturilor ucraineano-ungare”.

Întrebat despre tensiunile actuale dintre Rusia și Ucraina, Orbán a spus că Ungaria „vrea pace”.

El a adăugat că va încerca să consolideze cooperarea cu Rusia în industria alimentară, turism și spațială.

Pe fundalul unei economii care suferă mult de pe urma pandemiei de coronavirus, dar și a crizei energetice la nivel european, Ungaria se pregătește de alegeri generale pe 3 aprilie.

Pentru prima dată din 2010, când partidul lui Orbán a revenit la putere, opoziția s-a unit, mergând de data aceasta în alegeri cu un candidat unic. Sondajele recente sugerează o cursă strânsă între premeirul Orbán și candidatul opoziției unite, Péter Márki-Zay.

În condițiile în care inflația anuală din Ungaria a ajuns la 7,4% în noiembrie, Orbán a anunțat plafonarea, de la 1 februarie, a prețurilor la șase alimente de bază: zahăr, făină, ulei de gătit, pulpe de porc, piept de pui și lapte.

XS
SM
MD
LG