Linkuri accesibilitate

NATO afirmă că nu va trimite trupe în Ucraina dacă Rusia va invada


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța militară occidentală pe care o conduce nu va trimite trupe de luptă în Ucraina în cazul în care Rusia va invada țara. „Nu avem planuri să desfășurăm trupe de luptă NATO în Ucraina... ne concentrăm pe acordarea de sprijin”, a declarat Stoltenberg într-un interviu la BBC. „Există o diferență între a fi membru NATO și a fi un puternic și foarte prețuit partener ca Ucraina”.

Comentariile lui Stoltenberg au ca fundal tensiunile crescute dintre NATO și Moscova, deoarece Rusia a mobilizat peste 100.000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina, stârnind temeri referitoare la o posibilă invazie.

Kremlinul, care a negat că intenționează să invadeze Ucraina, așa cum a făcut-o în 2014 când a ocupat peninsula Crimeea care aparține Ucrainei, a insistat în negocierile recente cu Washington și NATO să primească garanții că Ucraina și alte state foste sovietice nu vor fi admise în alianță. Ucraina dorește să adere la NATO, dar nu i s-a oferit un plan și o foaie de parcurs pentru aderare.

Cu toate acestea, NATO a spus că politica sa de „uși deschise” nu este negociabilă, iar Washingtonul a subliniat că statele suverane au dreptul să-și aleagă propriile alianțe militare. După ce Statele Unite au răspuns în scris solicitărilor Moscovei, președintele rus Vladimir Putin i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron pe 28 ianuarie că simte că Occidentul a „ignorat” preocupările de securitate ale Moscovei.

NATO afirmă că este pregătit să-și intensifice prezența trupelor în statele membre est-europene în cazul în care Rusia invadează Ucraina, iar mulți membri ai alianței au furnizat Kievului echipament militar, inclusiv armament letal, pe măsura creșterii tensiunilor.

Washingtonul a afirmat că este în căutarea unei soluții diplomatice de ieșire din impas, dar a adăugat că Rusia trebuie mai întâi să-și reducă prezența militară de la granița cu Ucraina.

„Guvernul rus a afirmat public că nu are intenția de a invada Ucraina, dar faptele de la fața locului spun o poveste cu mult diferită”, a declarat ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, pe 28 ianuarie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG