Linkuri accesibilitate

Dan Perciun (deputat PAS): „E clar că Gazprom-ul acționează nu doar din considerente economice”


Tariful la gazele naturale pentru un consum de peste 150 de metri cubi va fi în ianuarie de 15 lei și 18 bani – o creștere de 37 la sută față de tariful anterior, adoptată - această creștere - de agenția energetică vineri, urmare a unei decizii anterioare a comisiei situații excepționale. Tariful majorat se va aplica, prin aceeași decizie, retroactiv, începând din 1 ianuarie, lucru care a scos sâmbătă, a două zi după creșterea tarifului, la protest susținătorii unui partid extraparlamentar – Congresul Civic condus de fostul consilier al președintelui Vladimir Voronin, Mark Tcaciuk. S-a scandat „Opriți Energomor-ul”, o adaptare a termenului Holodomor, prin care a rămas în istorie foametea concentrată organizată de sovietici în Ucraina în anii '40 ai secolului trecut. Analizăm decizia ANRE, dar și nemulțumirile opoziției alături de deputatul PAS, Dan Perciun, președinte al comisiei protecție socială din legislativ.

Dan Perciun (deputat PAS): „E clar că Gazprom-ul acționează nu doar din considerente economice”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:16 0:00

Europa Liberă: Cetățenii care și-au făcut anumite socoteli pentru luna ianuarie, iar acum vor trebui să plătească un tarif mai mare, s-ar putea să fie acum supărați, de aceea prima mea întrebare – argumente cu care să le explicați de ce a fost nevoie de această majorare retroactivă aveți?

Dan Perciun: „Bine, în primul rând, noi înțelegem nemulțumirea oamenilor, ea nu-i surprinzătoare, înțelegem că oamenii și-au făcut anumite planuri, poate au economisit mai mult decât de obicei în speranța să aibă facturile mai mici, dar suntem într-o situație cu adevărat excepțională și fără precedent și atunci, această aplicare retroactivă a tarifului este oarecum inevitabilă și ea s-a întâmplat din câteva motive. În primul rând, prețul de achiziție a gazului a crescut semnificativ în luna ianuarie față de luna decembrie și asta a dus la acumulări de datorii la Moldovagaz față de Gazprom, care pentru prima dată n-au fost tolerate de către Gazprom. În general, Moldovagaz pe parcursul anilor s-a mai aflat în situația în care a acumulat așa-numitele devieri negative, datorii de plată, dar întotdeauna Gazprom a fost înțelegător și a acceptat acest fapt.

Acum, pentru prima dată, pe data de 20 ianuarie a fost aplicată acea prevedere din contractul semnat încă în 2006 prin care ni s-a spus foarte clar că, dacă nu achităm în termen, ni se deconectează gazul și, în fond, din câte eu înțeleg, guvernul până în ultimul minut a depus eforturi ca totuși să nu se aplice această regulă, dar nu am fost înțeleși și nu am fost auziți de către Gazprom, care a dat dovadă de o atitudine neprietenoasă, refuzând să amâne plata cel puțin cu câteva zile. A urmat și majorarea tarifului, inclusiv cu aplicarea acestuia din luna ianuarie, n-a fost posibil de majorat tariful mai devreme anume din motiv că totuși exista, pe de o parte, speranța că Gazprom-ul nu va aplica dur această regulă pe data de 20 și se mai discuta un scenariu că Moldovagaz ar fi reușit să obțină anumite credite de la băncile comerciale și atunci la fel s-ar fi putut de amânat majorarea tarifului. În condițiile în care aceste lucruri nu s-au produs, și Gazprom-ul a refuzat, și băncile comerciale au refuzat să crediteze Moldovagaz, altă soluție decât de a majora tariful nu a mai rămas. Dar ceea ce s-a zis din start și guvernul urmează să facă e că nivelul tarifului în factură pentru primii 150 de metri cubi de gaze va rămâne neschimbat, inclusiv pentru luna ianuarie și ulterior. Respectiv la acești 150 de metri cubi cetățenii nu vor mai vedea creștere dincolo de ceea ce deja s-a produs în decembrie, cumva aici tariful a fost înghețat și se vor aloca până la 700 de milioane de lei suplimentar și pe gaz, și pe energia termică pentru a îngheța aceste tarife.”

Deputatul Dan Perciun
Deputatul Dan Perciun

Europa Liberă: Dar soluția ca să existe un tarif un pic mai mare ca acesta la care s-a ajuns acum la ultima majorare, care să fie aplicat pe viitor, nu în trecut, de ce nu a fost o soluție bună?

Dan Perciun: „Ca noi să fi putut face lucrul acesta, care bineînțeles că este mai prietenos față de cetățeni ar fi trebuit să avem acceptul din partea Gazprom-ului ca Moldovagaz să acumuleze acele devieri negative, acele datorii de la plată și să nu se meargă pe linia asta dură că, dacă Moldovagaz nu achită în sumă deplină până pe data de 20 a fiecărei luni volumul de gaze consumate, atunci îl deconectează. Însă pentru că regula asta a fost aplicată de Gazprom pe data de 20 ianuarie, și asta este prima dată în istorie când s-a aplicat această regulă, nu este posibil să amânăm majorarea tarifului, de exemplu, pentru lunile când afară se încălzește și oamenii consumă mai puțin și bate mai puțin la buzunar. Asta ar fi fost varianta ideală, dar ea nu funcționează în condițiile când lună de lună Moldovagaz trebuie să achite Gazprom-ului volumul integral consumat, iar dacă asta nu se întâmplă, rămânem în general fără gaze. Anume această prevedere complică foarte mult lucrurile și generează probleme de cash flow la Moldovagaz și cumva ne pune permanent în situația ca tariful să alerge din urma prețului de achiziție, din urma costului pe care Moldovagaz îl plătește către Gazprom.”

Liliana Barbaroșie, jurnalistă Radio Europa Libera
Liliana Barbaroșie, jurnalistă Radio Europa Libera

Europa Liberă: Acest cash flow s-a mai acoperit și în trecut, însă prin alte mijloace, odată din banii Energocom-ului după ce au fost trimiși acolo din buget, altă dată prin altă soluție, de ce acum s-a mers pe această majorare retroactivă de tarif?

Dan Perciun: „Da, noi am rezolvat problema aceasta până pe data de 20, deci erau câteva posibilități, acea opțiune care exista teoretic la începutul lunii ianuarie ca Moldovagaz să împrumute de la băncile comerciale. Au avut loc mai multe discuții, băncile comerciale au refuzat să ofere credite. În aceste circumstanțe a rămas o singură opțiune și guvernul a avansat compensațiile pe trei luni de zile, le-a plătit în avans către Moldovagaz, pentru ca Moldovagaz să poată să-și onoreze obligațiunile de plată către Gazprom și problema pentru luna ianuarie pe această dimensiune s-a rezolvat, dar neajustarea tarifului în continuare înseamnă acumularea acestor datorii și repetarea situației care a fost în ianuarie în luna februarie. De asta, majorarea tarifului este inevitabilă, din păcate.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dle Perciun, există un principiu general în drept, care spune că orice lege, orice regulă se aplică pe viitor, și nu pentru trecut, iar acest lucru s-a inventat probabil tocmai pentru a proteja cumva drepturile cetățenilor. Acum, mulți cetățeni ar putea simți o nedreptate că au fost cumva păcăliți în această situație anume, iar această nedreptate i-ar putea scoate în stradă pe mulți dintre ei. V-ați gândit la acest risc?

Decizia s-a luat inclusiv în contextul unei situații excepționale...

Dan Perciun: „În primul rând, încă o dată repet, guvernul vine cu compensații suplimentare – și pe energia termică noi le-am extins de la o gigacalorie la 1,5 gigacalorii și o să compensăm nu 67 la sută din creștere, dar practic 80 la sută din creștere ceea ce ține de 1,5 gigacalorii, și la gazele naturale se vor extinde compensațiile, după cum am spus, o să înghețăm tariful la nivelul de la 1 decembrie pe primii 150 de metri cubi. Înțeleg că există această discuție juridică, decizia s-a luat inclusiv în contextul unei situații excepționale și înțeleg că opoziția va ataca în judecată decizia respectivă. Dacă se va considera a fi neconformă, se va acționa corespunzător, dar, până la proba contrarie, decizia rămâne a fi una legală.”

Europa Liberă: Da, înțeleg, dle Perciun, pe partea asta juridică s-ar putea, într-adevăr, să fiți acoperiți, pentru că ați adoptat mai devreme starea de urgență și această stare de urgență s-ar putea să fie calificată ca și permițând astfel de intervenții. Totuși, pe partea cealaltă, vă întrebam despre cetățeni, care ar putea să simtă o nedreptate, pentru că au consumat mai mult de 150 de metri cubi de gaze, atât cât compensează guvernul, tocmai pornind de la ideea că va fi 11 lei, și nu 15 lei, cât s-a adoptat acum?

Dan Perciun: „Înțeleg, dar vă spun încă o dată că suntem într-o situație nouă care nu putea fi intuită sută la sută la începutul lunii ianuarie. Noi am spus de la începutul lunii că probabil tariful se va majora, pentru că era clar că el urmează să se majoreze în condițiile când prețul la gaze a crescut.

Deci, era clar că el urmează să se majoreze. Ceea ce nu era clar, era dacă Gazprom-ul o să insiste pe achitarea asta până pe 20 ianuarie și nu era clar dacă băncile comerciale o să crediteze sau nu și atunci s-a amânat majorarea tarifului în speranța că pe aceste două dimensiuni totuși se va reuși să se ajungă la un consens, în așa fel încât să nu fie necesară majorarea tarifului în luna ianuarie. Deoarece nici Gazprom-ul n-a fost deschis și nici băncile comerciale, altă soluție nu ne-a rămas decât să mergem pe majorarea tarifului.”

Europa Liberă: Ați mizat chiar la modul serios în interiorul majorității parlamentare pe deschiderea aceasta a Gazprom-ului despre care vorbiți?

Dan Perciun: „Bine, a fost acea scrisoare înaintată de minister către Gazprom, a fost o discuție, din câte înțeleg, cu dl Miller, la începutul lunii ianuarie se părea că s-ar putea să existe o anumită deschidere, dar pentru că nu s-a zis tranșant despre aplicarea acestei prevederi, deja practic cu câteva zile înainte de momentul plății s-a confirmat printr-o scrisoare oficială din partea Gazprom-ului că se insistă să fie încasarea deplină.

Noi înțelegem și contextul geopolitic, și situația foarte tensionată care este în regiune...

Noi înțelegem și contextul geopolitic, și situația foarte tensionată care este în regiune și lucrurile acestea nu pot fi decuplate și-i clar că Gazprom-ul acționează nu doar din considerente economice, dar și din considerente politice. Totuși, vă spun, exista o minimă șansă ca lucrul acesta să se întâmple și atunci ar fi fost mai simplu și pentru guvern, și pentru cetățeni. În condițiile în care Gazprom nu a dat dovadă de o minimă deschidere, suntem în situația în care suntem. Și mesajul nostru a fost clar din luna octombrie că iarna aceasta va fi una foarte și foarte dificilă în condițiile majorării prețului la gaze pe piețele internaționale și că trebuie să facem cu toții un efort să economisim maximum posibil. Și 11 lei este un tarif mare, și atunci pentru luna ianuarie maximum ce putem face este să oferim aceste compensații suplimentare, totodată cu îndemnul către toată lumea să raționalizeze, în măsura posibilităților, consumul.”

Europa Liberă: V-aș întreba acum – când ați realizat în interiorul majorității parlamentare că va fi nevoie de această majorare retroactivă de tarif? Vă întreb, pentru că aș vrea să-mi dau seama dacă nu v-ați gândit că ar trebui să-i preîntâmpinați pe cetățeni, adică să nu le spuneți doar să consume rațional, ci să le spuneți clar că tariful s-ar putea să fie din 1 ianuarie majorat și poate ar fi fost o situație mai corectă în raport cu ei în acest caz?

Dan Perciun: „În primul rând, noi cunoaștem tariful pentru luna în curs sau, mai bine zis, prețul de achiziție a gazelor pentru luna în curs cam din prima zi a lunii, pentru că el se stabilește în baza mediei zilnice pentru luna precedentă. Deci, în principiu, undeva pe 1-2 ianuarie devenea clar care va fi prețul de achiziție a gazelor exact pentru luna ianuarie, ceea ce încă nu era clar v-am spus – era măsura în care o să reușim să găsim soluții pentru a nu fi necesară majorarea tarifului. Ne-am convins că asemenea soluții nu există undeva pe data de 18, 19, 20, în momentul în care s-a făcut plata către Gazprom, în momentul în care s-a declanșat situația excepțională – a venit prim-ministra în parlament și am votat pentru declanșarea situației excepționale – deci, cam atunci a devenit clar care va fi tariful exact, cu cât se va majora, s-au făcut imediat calculele să vedem cât exact este necesar să alocăm suplimentar pentru a îngheța pe primii 150 de metri cubi și, respectiv, a devenit clar și momentul achitării acestora.”

Europa Liberă: Înțeleg de aici că era oricum prea târziu ca să preavizați cetățenii. Totuși, credeți că s-a acționat transparent din partea unor autorități în raport cu cetățenii în acest caz anume?

Deputatul Dan Perciun
Deputatul Dan Perciun

Dan Perciun: „Eu aș spune că autoritățile au acționat pe măsura desfășurării evenimentelor. Încă o dată repet: luna ianuarie a fost prima dată când prevederea aia din contractul încheiat în 2006 s-a aplicat. Nu era certitudinea că o să se aplice, imediat ce a apărut această certitudine au devenit clari și pașii următori. Autoritățile încearcă să informeze populația pe măsură ce se schimbă datele problemei și atunci când ele s-au schimbat, atunci a apărut deja informația în spațiul public mai clară.”

Europa Liberă: Sâmbătă a fost un protest în Chișinău, imediat după această majorare de tarife. L-a organizat o formațiune extraparlamentară, Congresul Civic al lui Mark Tkaciuck. A fost destul de gălăgios, s-au asociat și niște taximetriști la acea acțiune de protest. De aceea, vă întreb – cum vă gândiți în interiorul guvernării să gestionați aceste eventuale revolte? Au fost în trecut diferite guvernări în Republica Moldova care, în ciuda lucrurilor bune pe care le-au făcut, au fost mai ales asociate cu lucrurile proaste care li s-au întâmplat oamenilor. De exemplu, plata salariilor în galoși sau proteste stradale împotriva rescrierii manualelor de istorie. Dacă se ajunge într-o situație în care va exista un val de revoltă împotriva tarifelor mari la gazele naturale, cum vă gândiți să gestionați această situație?

Se lucrează la niște măsuri sociale suplimentare...

Dan Perciun: „Prin ceea ce face guvernul și o să continue să facă – o să ofere compensații pentru populație în așa fel încât să atenueze din impactul acestor majorări. În același timp se lucrează la niște măsuri sociale suplimentare – indexări anticipate de pensii, indexări de alocații pentru îngrijirea copilului, alte măsuri care sunt în discuție la guvern la moment și se justifică. Deci, noi suntem mai mult decât conștienți de situația reală socioeconomică foarte complicată și provocările cu care se confruntă cetățenii și noi tot le resimțim. Și guvernul este un guvern care răspunde, aude, comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în 2020, 2021, când guvernarea anterioară în plină pandemie și criză economică n-a venit practic cu niciun fel de măsuri de suport, nici pentru business, nici pentru oameni. Noi deja am alocat 2,6 miliarde de lei doar pentru compensații la gaze și energie termică, nemaivorbind de toate celelalte măsuri sociale care au fost implementate și care urmează a mai fi argumentate și majorate în următoarea perioadă.

Europa Liberă: Cât are guvernul disponibil pentru măsuri viitoare, suplimentare?

Dan Perciun: „Primul pachet a fost de 1,6 miliarde suplimentar, care s-a oferit în octombrie - acestea-s compensațiile bugetate la tariful de 11 lei. Acum, odată cu majorarea tarifului și cu angajamentul nostru de a îngheța tariful la nivelul lunii decembrie pentru gaze și de a îngheța și tariful la energia termică la nivelul lunii decembrie și, mai mult ca atât, chiar a extinde proporția energiei termice compensate de la 1 la 1,5 gigacalorii, pachetul mai crește cu 1 miliard și acum o să atingă 2,6 miliarde de lei.

Deci, vorbim de 2,6 miliarde de lei doar pentru compensații la gaz și la energia termică. Nu pot să vă zic exact care sunt resursele disponibile la zi, situația se schimbă de la o zi la alta și de la lună la lună în funcție de cum evoluează încasările, dar vreau să vă zic că deja această sumă este una care, bineînțeles, reprezintă o povară pentru buget, dar este una necesară și dacă lucrurile se vor agrava și vor deveni mai dificile, va trebui să discutăm despre reorientarea cheltuielilor de pe alte sectoare – drumuri, infrastructură, să căutăm economii suplimentare și să alocăm banii necesari pentru a proteja populația în această perioadă dificilă. Speranța noastră este însă că la nivel internațional lucrurile se vor îmbunătăți începând cu primăvara și atunci situația și în Republica Moldova va deveni mai ușoară. Suntem, din păcate, prizonierii unor circumstanțe care nu depind de noi. Nu depinde, din păcate, de noi nici situația geopolitică și decizia Federației Ruse de a invada sau de a nu invada Ucraina, nici situația cu Nord Stream 2 și negocierile care există pe partea astălaltă a Europei, în special între Germania și Federația Rusă, deci sunt niște procese care depășesc cadrul Republicii Moldova și care ne afectează în mod direct. Noi facem ceea ce putem pe intern – compensăm, venim cu măsuri de protecție socială suplimentare în speranța că ne confruntăm cu o situație temporară, care se va rezolva începând cu luna martie-aprilie.”

XS
SM
MD
LG