Linkuri accesibilitate

Ministerul Apărării – anchetă internă în cazul cererii de dovezi despre orientarea sexuală a lui Pavlescu


Marin Pavlescu. Sursa: GenderDoc M
Marin Pavlescu. Sursa: GenderDoc M

Cererea reprezentantului Ministerului Apărării ca primul militar din armata națională care a spus deschis că este gay să prezinte dovezi medicale sau fotografii ce i-ar proba orientarea sexuală a cauzat consternare în rândul apărătorilor drepturilor omului.

Solicitarea i-a fost adresată lui Marin Pavlescu de către maiorul Petru Corciun la o ședință recentă a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, potrivit unei înregistrări video publicate de fostul militar, fugit din armată pe motiv că fost supus abuzurilor din cauză că este gay. În imagini, maiorul Corciun spune că Pavlescu trebuie să probeze că este homosexual cu poze sau să prezinte un certificat medical.

„O simplă declarație nu este temei că această persoană este de orientare homosexuală. (...) Să demonstreze prin poze care reflectă acest lucru. Eu am doar plângerea făcută Consiliului, dar nici aici nu găsesc probatoriul că persoana într-adevăr este homosexuală. Doar o simplă declarație? În societate zilnic o mulțime de oameni declară că unu-i prinț, altu-i rege, dar nimeni nu este, dacă nu are probe”, a spus oficialul Ministerului Apărării în ședința Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării de săptămâna trecută.

Persoana se bucură de dreptul la identitate...

Avocata organizației GenderDoc M, Doina Ioana Străisteanu, susține că nimeni nu are obligația să demonstreze ce orientare sexuală are sau care îi este etnia, naționalitatea sau convingerea religioasă. „Persoana se bucură de dreptul la identitate care cuprinde nu doar numele, dar și orientarea sexuală pe care, dacă vrea o face publica, iar dacă nu - nu. Acest reprezentant al Ministerului Apararii se face de râs profesia de jurist, prin declarațiile sale aberante”, s-a arătat convinsă avocata GenderDoc M.

Ministerul Apărării a publicat o reacție în care susține că „se detașează de solicitările reprezentantului militar” și că „ministrul Anatolie Nosatîi a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru a clarifica modul în care angajatul militar a făcut acele solicitări, fără să coordoneze prealabil acest lucru cu conducerea ministerului”.

În noiembrie 2021, Marin Pavlescu, atunci în vârstă de 18 ani, anunța pe o rețea socială că refuză să se întoarcă la unitatea sa militară, preferând să fie judecat pentru dezertare decât să fie batjocorit din nou pentru orientarea sa sexuală, așa cum a fost în ultimele șase luni. O zi mai tîrziu s-a întos în armată, dar ulterior, cazul său – preluat și mediatizat de centrul GenderDoc M – a fost comentat și de președinta Maia Sandu.

XS
SM
MD
LG