Linkuri accesibilitate

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, numit în consiliul de supraveghere al companiei ruse Gazprom


Fostul cancelar german Gerhard Schroeder și președintele rus Vladimir Putin
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder și președintele rus Vladimir Putin

În contextul tensiunilor de la granița ruso-ucraineană și al amenințărilor Occidentului cu posibile sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, la Moscova s-a anunțat că fostul cancelar german, social-democratul Gerhard Schroeder, a fost numit în consiliul de supraveghere al companiei ruse Gazprom. Anunțul a fost făcut de compania de gaz deţinută de statul rus.

Schroeder, care a fost cancelar al Germaniei în perioada 1998-2005, îl va înlocui pe Timur Kulibaev, ginere al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev. Kulibaev a fost înlăturat din funcţie în urma revoltei violente din ianuarie din Kazahstan.

Schroeder are deja o serie de poziţii înalte în companii ruseşti.

Fostul cancelar, în vârstă de 77 de ani, este preşedintele consiliului de supraveghere al companiei energetice de stat Rosneft.

El este, de asemenea, preşedintele comitetului acţionarilor de la Nord Stream AG şi preşedintele consiliului de directori de la Nord Stream 2 AG.

Gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 permit Rusiei să livreze gaz direct în Germania, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina care pierde în acest fel sume importante în taxe de tranzit.

Criticii Rusiei, în special Statele Unite, au atras atenția că gazoductul Nord Stream 2, care nu este încă în funcţiune, ar putea fi folosit ca pârghie împotriva Moscovei dacă aceasta decide o invazie militară în Ucraina. Opțiune care nu este respinsă de noul guvern german de coaliție al social-democratului OIaf Scholz, deși atât actualul, cât și fostul guvern al cancelarei Angela Merkel susțin că proiectul Nord Stream 2 este unul strict comercial, fără implicații politice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG