Linkuri accesibilitate

La Washington se reunește al 9-lea Consiliu energetic SUA-UE


Emblema Consiliului energetic Statele Unite - Uniunea Europeană.

Șeful politicii externe europene Josep Borrell a sosit la Washington, unde se va întâlni cu omologul său Antony Blinken și va participa la cel de-al 9-lea Consiliu energetic Statele Unite -Uniunea Europeană, care se întrunește pentru prima dată după o pauză de patru ani. Reuniunea, la care va participa și comisarul european pentru energie Kadri Simson, are loc în timp ce statele membre ale Uniunii Europene se confruntă cu prețuri record la încălzire și electricitate, pe fondul unei creșteri masive a prețurilor gazelor naturale.

Înainte de întâlnirea de la Washington, Borrell a declarat pentru Politico.eu că Moscova „își folosește resursele de energie pentru Europa ca o armă pentru câștig geopolitic”. Remarcile sale reiau ideea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care săptămâna trecută remarca un comportament „ciudat” al companiei ruse de stat Gazprom, care nu și-a mărit oferta pentru Europa, chiar dacă prețurile au crescut.

„Vom lua măsuri suplimentare pentru a face față acestei amenințări și pentru a consolida securitatea energetică pentru Europa, precum și pentru vecinii noștri din Ucraina și din Balcanii de Vest”, mai spus Borrell în interviul pentru Politico.eu, adăugînd că va conlucra cu omologii săi americani pentru „atenuarea volatilității prețurilor”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG