Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu: R. Moldova e pregătită pentru „orice scenarii, negative sau pozitive”


Concentrări de forțe rusești la granița cu Ucraina. Imagine din satelit.

Ministrul de externe moldovean Nicu Popescu a asigurat că R. Moldova este pregătită pentru „orice scenarii, negative sau pozitive” legate de situația tensionată de la granița ruso-ucraineană. Într-o declarație făcută Europei Libere după ședința comună a guvernelor României și R. Moldova la Chișinău, Nicu Popescu și-a refirmat speranța că actualele tensiuni din regiune „vor fi soluționate prin metode pașnice, prin metoda dialogului, în baza respectului suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor din regiune, evident și a Ucrainei, evident și a R. Moldova. Evident că suntem foarte îngrijorați, dar sperăm că această fază de tensiuni va fi depășită.”

Ministrul de externe Nicu Popescu despre tensiunile legate de Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:40 0:00
Link direct

Vineri, la baza militară Mihail Kogălnicean din România, atât secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cât și președintele român Klaus Iohannis au vorbit despre amenințarea reprezentată de criza de la granița ruso-ucraineană, Iohannis calificând-o drept „cea mai gravă” de la căderea Cortinei de fier. „ (...)actuala criză nu este doar una regională, care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea europeană. Această criză afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic” a spus președintele României.

De marți 8 februarie 2022, Statele Unite au început să transfere – temporar – trupe în România, pe fundalul tensiunilor dintre Occident și Rusia legate de situația din jurul Ucrainei.

NATO își întărește prezența militară în țările din flancul estic iar vineri, în timpul vizitei din România, Stoltenberg a declarat că Alinața Nord-Atlantică analizează dacă ar trebui să-și adapteze prezența pe termen mai lung în flancul estic, cu grupuri de luptă în România și alte țări din sud-estul NATO.

Președintele american Joe Biden și Departamentul de stat american i-au îndemnat, joi seară, pe cetățenii americani care se mai află în Ucraina să părăsească imediat țara, pentru că – a spus Biden – „lucrurile ar putea deraia foarte repede”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG