Linkuri accesibilitate

Zelenski discută cu lideri occidentali și își adună Consiliul de Securitate


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat la Kiev ședința Consiliului Național de Securitate, la scurt timp după ce liderul rus Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Luhansk și Donețk. Într-o postare pe Twitter, Zelenski a mai scris că a discutat cu președintele american Joe Biden, pe fundalul așteptărilor privind o invazia rusească în Ucraina.

Ceva mai devreme, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste Luhansk și Donețk într-un discurs televizat bine regizat, în care a spus că „este sigur că va primi sprijinul cetățenilor ruși”, iar „Ucraina nu a avut niciodată o tradiție consistentă de a fi o națiune adevărată”.

Casa Albă a spus că președintele Joe Biden va anunța în curând noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Liderii instituțiilor europene au spus că Uniunea Europeană va impune sancțiuni împotriva celor implicați în recunoașterea de către Rusia a independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au spus într-o declarație comună că recunoașterea este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”. În declarație se mai spune că blocul comunitar „va reacționa cu sancțiuni” și se „reiterează sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat decizia lui Putin de a recunoaște ca independente regiunile separatiste din estul Ucrainei, acuzând Moscova că „încearcă să pună la cale un pretext pentru a invada Ucraina încă o dată”.

XS
SM
MD
LG