Linkuri accesibilitate

Comunitatea internațională condamnă acțiunile lui Vladimir Putin în Ucraina


O demonstrantă cu o eșarfă pe care scrie „Donețk”, la un protest desfășurat sub lozinca „Alături de Ucraina”, împotriva uneiposibile invadări a Ucrainei de cătreRussia, Berlin, 19 februarie 2022.
O demonstrantă cu o eșarfă pe care scrie „Donețk”, la un protest desfășurat sub lozinca „Alături de Ucraina”, împotriva uneiposibile invadări a Ucrainei de cătreRussia, Berlin, 19 februarie 2022.

Țările occidentale și din alte părți ale lumii au condamnat decizia președintelui Vladimir Putin de a recunoaște ca state independente cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, Statele Unite și aliații lor promițând să impună rapid noi sancțiuni contra Moscovei.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că țara sa suspendă procesul de certificare a controversatului gazoduct Nord Stream 2 din Rusia, ca reacție la acțiunile Moscovei în Ucraina.

Bursele internaționale s-au prăbușit, prețurile la petrol au crescut vertiginos ca urmare a deciziei lui Putin de a recunoaște regiunile ucrainene separatiste ca state independente, iar decizia de a ordona trupelor rusești să intre în Donețk și Luhansk a generat temerea că va urma un război pe scară largă.

Secretarul de stat american Antony Blinken a scris pe Twitter în 21 decembrie seara târziu că decizia lui Putin are nevoie de un „răspuns rapid și ferm, și vom face toți pașii necesari în coordonare cu partenerii”. Ambasadoarea americană la Națiunile Unite Linda Thomas-Greenfield, le-a spus reporterilor după o reuniune a Consiliului de Securitate ONU că marți Statele Unite vor impune „sancțiuni Rusiei pentru încălcarea clară a legislației internaționale și a suveranității și integrității Ucrainei”.

Cu toate acestea, oficialități din administrația americană au precizat că acțiunile lui Putin nu sunt un motiv pentru declanșarea unui pachet larg de sacnțiuni, pe care Washington și aliații lui l-ar fi adoptat în cazul invadării Ucrainei de către Moscova. Oficialitățile respective au precizat că va fi vorba de măsuri mai puțin severe, pentru că Rusia are deja trupe în regiunile separatiste.

Liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii, Australiei, Japoniei și din alte țări ale lumii li s-au alăturat Statelor Unite în a condamna acțiunile lui Putin.

Între timp, Duma de Stat a Rusiei a apobat acordul de prietenie, cooperare și ajutor reciproc dintre Federația Rusă și republicile separatiste din estul Ucrainei „LNR” și „DNR”. Conform acestui acord, Rusia se obligă să „mențină pacea” în regiunile controlate de separatiști. Totodată, documentul ratificat permite „apărarea granițelor” cu ajutorul armatei și construcția bazelor militare. În plus, Moscova a promis să ajute sistemele bancare și financiare ale auto-proclamatelor republici separatiste.

XS
SM
MD
LG