Linkuri accesibilitate

Azi începe un experiment istoric: debranșarea rețelelor electrice ucrainene și moldovene de la cele ruse și belaruse


Pentru prima dată în istorie, rețelele electrice ale Republicii Moldova și Ucrainei se debranșează astăzi de cele ale Rusiei și Republicii Belarus în cadrul unui experiment de trei zile. Scopul – să se stabilească dacă rețelele moldovene și ucrainene pot funcționa în siguranță în regim izolat, iar apoi în regim sincronizat cu rețelele europene, la parametri normali.

Testul din 24-26 februarie „reprezintă prima etapă a procesului de interconectare sincronizată a sistemelor noastre electroenergetice cu rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E, fiind planificat un exercițiu similar în regim de funcționare de vară”, a explicat într-o postare pe Facebook Constantin Borosan, secretar de stat în ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Dar rolul Republicii Moldova în acest exercițiu este secundar. Debranșarea va fi făcută de către autoritățile ucrainene, care controlează atât conexiunile cu Rusia și Belarus, cât și cu rețelele europene. Republica Moldova are conexiuni limitate cu rețelele electrice românești, iar liniile de înaltă tensiune rămân deocamdată în proiect, așa încât greul experimentului revine Ucrainei.

Operațiunea va fi condusă de dispeceratul companiei naționale de electricitate al Ucrainei, Ukrenergo. La ea vor participă centralele electrice din Ucraina.

Întreprinderea de stat moldoveană „Moldelectrica” (operatorul de transport și de sistem) va urmări parametrii de calitate a energiei electrice în zona R. Moldova.

„Dacă e să ne uităm pe harta energetică a Ucrainei și Moldovei, înțelegem că și ca infrastructură, și ca arie geografică, Moldova este foarte mică, iar tot acest proiect de interconectare sincronă cu Europa continentală are sens numai împreună cu Ucraina”, a declarat secretarul de stat Constantin Borosan Europei Libere.

Secretarul de stat Constantin Borosan mai spune că „operatorii de transport și de sistem în domeniul energiei electrice din Moldova și Ucraina sunt în comunicare strânsă permanentă și urmează un plan de acțiuni agreat”.

Secretarul de stat Constantin Borosan despre „testul” energetic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

Ce acțiuni de ordin tehnic au loc în cadrul testului:

  • Insula energetică Burshtyn din Vestul Ucrainei este debranșată de la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E și are loc sincronizarea ei cu sistemul electro-energetic unificat al Ucrainei;
  • Sistemul energetic al Ucrainei este debranșat de la sistemul energetic unificat din Belarus;
  • Sistemul energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat al Federației Ruse.

Prima acțiune s-a produs deja pe parcursul zilei de 23 februarie, a declarat Borosan Europei Libere. Ceilalți doi pași abia urmează.

Autoritățile moldovene au dat asigurări că, în timpul exercițiului, consumatorii de energie electrică nu vor fi afectați. „Deconectarea de la sistemele energetice vecine și sincronizarea ulterioară cu acestea nu va fi resimțită la nivelul consumatorilor finali de energie electrică”, spune secretarul de stat Borosan.

XS
SM
MD
LG