Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Partidele pro-ruse din R. Moldova evită, în continuare, declarațiile ferme


Refugiați ucraineni la punctul de trecere Leușeni
Refugiați ucraineni la punctul de trecere Leușeni

Escaladarea conflictului din Ucraina pune în dificultate forțele politice pro-ruse din multe țări, inclusiv din Moldova. În vreme ce partidele pro-europene nu au probleme să aprecieze aproape în direct situația, formațiunile moldovene cu relații tradițional bune la Moscova par să nu găsească încă tonul potrivit de a discuta pe tema dată cu publicul larg, inclusiv cu propriii alegători. Tăcerea politicienilor pro-ruși din R. Moldova a continuat în linii mari și joi, după atacarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Război în Ucraina|Partidele pro-ruse nu au nici acum un punct clar de vedere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00

„Eu n-am fost în Ucraina și nu știu precis ce se întâmplă acolo. Noi nu dăm comentarii. Lăsați-ne să înțelegem situația”, a declarat Europei Libere, Oleg Reidman, unul din fruntașii Partidului Comuniștilor.

Și aliații lor din legislativ, socialiștii nu s-au pronunțat explicit asupra recunoașterii de către Rusia a independenței regiunilor separatiste. PSRM a evitat să de o apreciere situației curente și în cea mai recentă declarație, publicată după ce Ucraina a fost a atacată la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

În luarea de poziție, socialiștii regretă că „în ciuda eforturilor diplomatice situația a degenerat” și lansează îndemnuri de pace.

Comentatorul politic, Nicolae Negru spune că reacția opoziției pro-ruse era previzibilă, însă este de neînțeles în condițiile unui război în imediata vecinătate:

„Ucraina, stat suveran și independent, a fost atacată din motive sau sub pretext fals. Și iată, socialiștii, în loc să spună adevărul pe față, să spună așa cum este, acum se bâlbâie. Pe cine cheamă ei la pace, pe ucraineni, ucrainenii sunt pentru pace, toată lumea este pentru pace. De ce nu se adresează direct Rusiei, să spună, nu atacați Ucraina, nu faceți bine, greșiți, mai încercați metode diplomatice.”

„Nu avem motive de neliniște atât timp cât țara noastră va respecta statutul său de neutralitate, prevăzut în Constituție”, se mai spune în comunicatul socialiștilor.

Nicolae Negru atrage însă atenția că statutul de neutralitate a Republicii Moldova este încălcat chiar de Rusia, care are de 30 de ani trupe și muniții în stânga Nistrului.

Comentatorul observă că socialiștii vorbesc despre o criză pe care se feresc să o califice, dar se oferă să ajute guvernarea cu expertiză:

„Sigur că acum trebuie să plătească prin tăcere, fiindcă asta e modalitatea prin care acționează Rusia, își face agenți de influență. E și firesc ca puterea să dialogheze cu opoziția, numai că, din păcate, nu e cazul socialiștilor, fiindcă ei nu reprezintă interesele Republicii Moldova. Dacă ei ar reprezenta interesele Republicii Moldova, s-ar comporta altfel. Ei înșiși folosesc frazeologia lui Putin, și vorbesc despre această guvernare că e dirijată de cineva din exterior, exact ce spune Putin despre guvernarea de la Kiev.”

Fostul președinte socialist, Igor Dodon a făcut apel la calm și neutralitatea politică, mesajul său fiind pe aceeași notă cu cea a foștilor colegi de partid. Între timp, la Tiraspol, liderul nerecunoscutei regiuni transnistrene, Vadim Krasnoselski a declarat că nu există motive pentru introducerea unei stări excepționale, situația în zona de securitate fiind stabilă și controlată.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG