Linkuri accesibilitate

Zelenski: atacul de la Harkov este o „crimă de război”


Centrul orașului Harkov, după atac

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unor crime de război, după ce al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost ținta unor bombardamente intense, iar forțele rusești s-au concentrat în apropierea capitalei ucrainene Kiev.

„Atacul cu rachete împotriva Harkovului este o crimă de război, un act de teroare de stat”, a spus Zelenski într-o declarație video, după atacul de marți, 1 martie, care a vizat piața centrală a capitalei regionale din nord-vestul țării și a lovit clădirea administrativă a orașului. „După un astfel de atac, Rusia este o țară teroristă”, a spus Zelenski.

Serviciile de urgență au raportat că cel puțin 10 persoane au fost ucise în atacul care a avut loc după ce, cu o zi înainte, zeci de persoane au fost ucise în Harkov de bombardamentele rusești, pe care șeful politicii externe a UE le-a descris drept o încălcare a „legilor războiului”.

Moscova a susținut în repetate rânduri că nu vizează zone civile în timpul a ceea ce numește „operațiunea sa militară” în Ucraina, care a intrat în cea de-a șasea zi. Atacurile asupra Harkovului au avut loc în timp ce un convoi de artilerie și vehicule blindate care se întindea pe o distanță de peste 65 de kilometri a ajuns în apropierea Kievului.

„Harkov și Kiev sunt acum cele mai importante obiective ale Rusiei. Teroarea urmărește să ne frângă și să ne înfrângă rezistența”, a declarat Zelenski, adăugând: „Ei avansează spre capitală în același mod ca și spre Harkov. De aceea, apărarea capitalei este astăzi prioritatea-cheie pentru stat”.

XS
SM
MD
LG