Linkuri accesibilitate

Trupele NATO și forțele SUA în Europa de est: o radiografie actuală


Trupe NATO în timpul exercițiului militar Kevadtorm, Estonia, 27 mai 2021
Trupe NATO în timpul exercițiului militar Kevadtorm, Estonia, 27 mai 2021

De 1 martie, atât secretarul general NATO Jens Stoltenberg, cât și premierul britanic Boris Johnson au vizitat Polonia, zburând apoi la Tallinn, în Estonia, unde militarii NATO bazați pe solul acestei republici baltice (ceva mai mult de 800 de oameni) sunt, în special, britanici.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct

Cum s-a tot repetat, insistând ca NATO să-și retragă trupele de pe teritoriul membrilor est-europeni ai Alianței, Vladimir Putin a reușit doar să obțină o Alianță mult mai sudată și să vadă o creștere a prezenței NATO în regiune, ceea ce este de altfel dreptul suveran al țărilor din zonă, care sunt în același timp, cu toate, membri atât în NATO cât și în UE.

Efectivele NATO și SUA desfășurate în estul continentului nu sunt suficiente pentru a lupta singure, eficace, cu forțele rusești sau cu cele bieloruse, însă funcția lor simbolică este foarte mare.

Ele mai joacă apoi și un foarte important rol de descurajare. Între-adevăr, articolul 5 al Cartei NATO spune că un atac asupra unui din membrii NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor.

Trupe NATO sau/și trupe SUA?

O distincție trebuie operată între trupele SUA și cele din cadrul NATO. Astfel, pe teritoriul României, Washingtonul are actualmente circa 1.400 de militari americani, care se ocupă în special de securitatea și menținerea funcțională a elementelor scutului anti-rachetă de la Deveselu. Trupele NATO, sporite de un contingent francez, vor depăși curând 4.000.

În Polonia, în schimb, cealaltă țară unde sunt elemente ale scutului anti-rachetă, situația este inversă: 8.700 trupe SUA și doar 1.000 de militari NATO.

În practică, singura țară est-europeană fostă comunistă fără trupe NATO sau SUA pe teritoriul său este Cehia, ea fiind de asemenea singura fără o frontieră fie cu Ucraina fie cu Belarus, sau chiar cu Rusia.

În afară de Estonia, celelalte două țări baltice, Letonia și Lituania, au fiecare staționați pe teritoriu peste 1000 de militari NATO și câteva sute de soldați SUA, iar securitatea spațiului lor seria este asigurată de NATO.

Trupe suplimentare SUA întăresc aliații NATO din Europa

Mai multe trupe ale armatei americane au sosit în Germania. Soldații din echipa de luptă a Brigăzii 1 blindate, Divizia 3 de infanterie au părăsit Fort Stewart, în Statele Unite, și au sosit pe Aeroportul Internațional Nürnberg din Germania pe 28 februarie 2022. Soldații vor avea sediul în zona de antrenament Grafenwöhr din statul german Bavaria, deși secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că ar putea fi mutați în altă parte în Europa, dacă este necesar. În total, peste 7.000 de soldați au primit ordin să sosească în Germania, în această cea mai recentă creștere.

NATO și-a îmbunătățit poziția defensivă în partea de est a Alianței, cu mai multe forțe terestre și aeriene și mijloace maritime în zona NATO de la diverși Aliați. Potrivit Departamentului de Apărare al SUA, peste 12.000 de militari au fost deja trimiși în Europa ca răspuns la invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei, sporind cei 80.000 de militari americani deja staționați în Europa.

Pe 25 februarie, NATO a activat pentru prima dată Forța de răspuns a NATO în scopuri de apărare. NATO dispune de mai mulți ani de o forță multinațională de intervenție rapidă, NATO Response Force, sau NRF, de 5.000 de oameni antrenați și pregătiți să intervină oriunde, în timp foarte scurt. În caz de nevoie, forța poate urca, teoretic, până la 40.000 oameni.

Cu toate astea, NATO a fost întotdeauna foarte reticent să folosească acea forță. În afară de asigurarea protecției alegerilor din Afganistan (2004), a Jocurilor Olimpice de la Atena (2004), și sprijin pentru dezastre naturale în Pakistan și SUA (ambele in 2005), NRF nu a participat niciodată până acum la vreo operațiune de întărire a păcii, nici în Țările Baltice și în niciun caz, așa cum i-ar fi fost rolul, la manevre militare în Marea Neagră sau Ucraina, nici măcar după anexarea Crimeei în 2014.

NATO Response Force (NRF) este tehnic activă 24/24, iar conducerea NATO că ea va fi desfășurată în estul continentului pentru prima oară în istorie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG