Linkuri accesibilitate

Clădire de locuit distrusă de bombardamente în localitatea Borodianka din regiunea Kiev, Ucraina, 3 martie 2022. Poză făcută cu drona.
Clădire de locuit distrusă de bombardamente în localitatea Borodianka din regiunea Kiev, Ucraina, 3 martie 2022. Poză făcută cu drona.

Invazie rusească în Ucraina, ziua a opta | Un milion de refugiați

112.000 de refugiați din Ucraina au intrat în Republica Moldova, iar jumătate dintre ei au rămas acolo.

  • În cadrul discuțiilor între negociatorii ucraineni și cei ruși, reprezentanții Kievului au cerut încetarea focului și coridoare umanitare pentru evacuarea cetățenilor din orașele asediate.
  • În noaptea de miercuri spre joi, a sunat alarma antiaeriană în mai mult de zece regiuni din Ucraina. Au fost atacate Kievul, Harkovul și o serie de alte orașe. Sunt raportate noi victime printre civili. Potrivit unor estimări conservatoare, cel puțin 750 de civili au murit în prima săptămâna de război.
  • Pe 2 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a recunoscut pentru prima dată pierderile armatei ruse, spunând că 498 de militari au fost uciși și 1 957 au fost răniți. Partea ucraineană vehiculează cifre mult mai mari de aproximativ 6 mii de morți în rândurile soldaților ruși.
  • O a doua rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina urmează să aibă loc în regiunea Brest din Belarus. Speranțele într-o apropiere a pozițiilor celor două părți beligerante sunt mici.
  • ONU a raportat că un milion de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse, fugind în țările vecine. În Republica Moldova, au intrat 112 de mii de refugiați, iar jumătate au rămas, potrivit președintei Maia Sandu. În timp ce refugiații fug de armata rusă, zeci de companii internaționale au continuat să părăsească Rusia, de Ford și H&M și DHL.
20:17 3.3.2022

În cadrul discuțiilor între negociatorii ucraineni și cei ruși, reprezentanții Kievului au cerut încetarea focului și coridoare umanitare pentru evacuarea cetățenilor din orașele asediate.

Consilierul prezidențial din partea Ucrainei, Mihailo Podoliak a postat pe 3 martie o fotografie cu el și alți negociatori așezați vizavi de o delegație de negociatori din Federțaia Rusă, fără să se menționeze în ce locație a fost făcută poza. Podoliak a spus înaintea discuțiilor că partea ucraineană va cere încetarea imediată a focului, un armistițiu și „coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele și orașele distruse sau bombardate constant”.

14:12 3.3.2022

Ministerul apărării de la Kiev a dat publicității un bilanț al pierderilor armatei ruse în Ucraina, între care 9.000 de soldați ruși uciși, Din vehiculele militare rușii au pierdut 217 tancuri, 900 de blindate, 90 de sisteme de artilerie, 42 de lansatoare de rachete, 11 sisteme de apărare antiaeriană. Printre pierderile materiale se mai numără 30 de avioane și 31 de elicoptere. Ucrainenii susțin că bilanțul e în curs de actualizare, calculul fiind complicat din cauza intensității cu care se desfășoară ostilitățile.

14:05 3.3.2022

Marea Britanie a acuzat Rusia că a trimis în Ucraina sisteme de armament termobaric, ceea ce face ca să crească temerile de o escaladare a pierderilor de vieți omenești și a distrugerilor, pe măsură ce Moscova își intensifică asaltul asupra celor mai importante orașe din statul vecin.

„Nu se știe până unde va merge Putin, și ce fel de arme va autoriza pentru a-și atinge scopul, dar am observat folosirea masivă a artileriei. Am văzut desfășurarea de sisteme de artilerie termobarică și suntem îngrijorați cu privire la cât de mare va fi scara la care vor fi folosite”, a declarat ministrul britanic al Apărării Ben Wallace pe 3 martie în Estonia, fără să dea alte detalii.

Guvernul ucrainean și mai multe grupuri pentru apărarea drepturilor omului au acuzat deja Rusia că ar putea folosi arma termobarică, după ce mai mult experți militari au spus că există înregistrări video care par a arăta echipamente militar rusești capabile să lanseze astfel de atacuri intrînd în Ucraina.

Pe 26 februarie, jurnaliștii CNN au filmat un lansator de rachete termobarice la sud de Belgorod/Rusia, aproape de granița Ucrainei, ceea ce a sporit temerile că armata rusă ar putea să le folosească în Ucraina.

Rusia nu a comentat asupra acestui subiect.

Mai multe despre arma termobarică AICI.

Lansator multiplu de rachete cu sistem Heavy Flamethrower și armă termobarică Buratino.
Lansator multiplu de rachete cu sistem Heavy Flamethrower și armă termobarică Buratino.

12:37 3.3.2022

Ungaria nu se va opune sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană, iar unitatea blocului de 27 de membri este primordială, dat fiind războiul din Ucraina pe care Ungaria îl condamnă fără echivoc, a declarat premierul de la Budapesta, Vikor Orban. Săptămâna aceasta, Ungaria s-a alăturat inițiativei lansată de opt lideri din Uniunea Europeană de a începe negocierile de aderare cu Kievul, dar a refuzat să permită transportul de armament letal pe teritoriul său către Ucraina. „Condamnăm atacul rusesc, (…) părțile ar trebui să revină la masa tratativelor, toată Europa ar trebui să lucreze pentru pace”, a mai spus Orban.

Militari ucraineni examinează un vehicol militar distrus după luptele de la Harkov,imagine de arhivă.
Militari ucraineni examinează un vehicol militar distrus după luptele de la Harkov,imagine de arhivă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG