Linkuri accesibilitate

Blinken: NATO nu caută conflictul


Reuniunea miniștrilor de externe NATO, Bruxelles, 4 martie 2022.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că, deși NATO nu caută conflictul, alianța e pregătită pentru unul, și va apăra teritoriile statelor membre în contextul războiului purtat de Rusia contra Ucrainei. Declarațiile făcute de Blinken înaintea reuninii miniștrilor de externe NATO au venit pe fundalul unității declarate a statelor membre împotriva agresiunii rusești, fără să accepte însă impunerea unei zone de non-survol deasupra Ucrainei, cerută cu insistență de autoritățle de la Kiev, pentru a putea contracara forțele rusești mult mai numeroase.

Reuniunea de la Bruxelles are loc după incendierea și ocuparea în timpul nopții trecute a centralei nucleare ucrainene de la Zaporijie, cea mai mare din Europa, de către forțele rusești, eveniment care l-a făcut pe președintele ucrainean Volodimr Zelesnki să vorbească de un „terorism nuclear” al președintelui rus Vladimir Putin. Zelenski a avertizat pe 4 martie că doar o zonă non-survol ar putea „garanta că Rusia nu va bombarda” infrastructura nucleară a Ucrainei.

Guvernele NATO, inclusiv cel american, au sugerat că e puțin probabil să fie instituită o zonă non-survol, pentru că ar pune forțele lor în conflict deschis cu armata Rusiei. Pe 4 martie, șefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte a repetat acest avertisment.

XS
SM
MD
LG