Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană a respins trupele rusești din Makarov, regiunea Kiev, 4 martie 2022
Armata ucraineană a respins trupele rusești din Makarov, regiunea Kiev, 4 martie 2022

Invazie rusească în Ucraina, ziua a zecea | Zelenski critică Alianța Nord Atlantică

Trupele ruse au continuat să bombardeze orașele Ucrainei, la o zi după ce au atacat și ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa aflată la Zaporojie. Peste un milion de ucraineni și-au părăsit țara.

  • Comunitatea internațională a avertizat Rusia cu privire la consecințele atacării centralelor nucleare ucrainene care ar putea provoca un dezastru mondial, după ce rușii au bombardat și ocupat vineri cea mai mare stație atomică din Europa, aflată la Zaporojie.
  • Armata rusă a continuat să bombardeze vineri orașele ucrainene importante. La Kiev, Harkov, Mariupol și Odesa au fost lovite inclusiv zonele rezidențiale, de asemenea, bombardate de forțele rusești. Mii de persoane pleacă zilnic din metropolele ucrainene.
  • Președintele Volodimir Zelenski a criticat Alianța Nord-Atlantică pentru că refuză instituirea unei zone de non-survol deasupra Ucrainei .
  • Consiliul ONU pentru drepturile omului a votat în favoarea unei rezoluții pentru condamnarea presupuselor încălcări ale drepturilor omului în timpul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.
12:59 5.3.2022

Kremlinul a declarat sâmbătă că Occidentul se poartă ca un bandit, adăugând că Rusia e o țară prea mare pentru ca să poată fi izolată, iar lumea este mult mai largă decît Statele Unite și Europa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a spus reporterilor că Occidentul este angajat într-un banditism economic împotriva Rusiei și că Moscova va riposta. Fără să precizeze despre ce ripostă va fi vorba, el a spus că ea va servi intereselor Rusiei. Peskov a mai spus că dacă Statele Unite vor impune sancțiuni contra exporturilor rusești de energie, acestea vor genera un șoc pe piețele energetice

Miercuri, Statele Unite au anunțat o nouă serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei și a aliatului ei Belarus, din cauza invadării Ucrainei acum 10 zile. E vorba de noi restricții în exporturile către Belarus și limitarea distribuției de tehnologie și software în Rusia. Casa Albă a spus însă miercuri că nu e pregătită încă sî sancționeze exporturile de petrol ale Rusiei, o măsură despre care unii spun că ar fi pedeapsă maximă pentru Rusia.

Imagine generică
Imagine generică

13:43 5.3.2022

Autoritățile ucrainene spun că Rusia nu respectă acordul de încetare temporară a focului pentru a permite evacuarea civililor din Mariupol, această operațiune fiind acum amânată, relatează BBC. Mariupol, un important port ucrainean din sudul țării, este asediat de mai multe zile de către forțele rusești. Într-o postare pe Telegram, consiliul municipial din oraș a spus că poliția folosește difuzoare pentru a-i informa pe locuitorii orașului că evacuarea a fost amânată, și că se duc în continuare negocieri cu Rusia pentru asigurarea unui coridor umanitar în siguranță.

14:27 5.3.2022

Situația din Ucraina rămâne extrem de încordată, iar numărul ucrainenilor care fug din fața invaziei ruse ar putea crește la un milion 500 de mii la terminarea acestui sfârșit de săptămână, de la un milion 300 de mii cât e la ora actuală, a declarat agenției Reuters, șeful Agenției ONU pentru refugiați UNHCR, Filippo Grandi.

„Este cea mai rapidă criză a refugiaților pe care am văzut-o de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, a mai spus Grandi, adăugând că acum cei mai mulți refugiați iau legătura cu prieteni, cu familia și cu alte cunoștințe care trăies în Europa, dar a avertizat că viitoarele valuri ar putea fi mult mai complexe.

Țările care acceptă refugiați din Ucraina. Hartă a Agenției ONU pentru refugiați.
Țările care acceptă refugiați din Ucraina. Hartă a Agenției ONU pentru refugiați.

A noua zi de invazie - AICI

15:34 5.3.2022

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit omologului său polonez Andrzej Duda și a declarat că autorităţile poloneze şi cele ucrainene au reuşit să prevină o criză umanitară la graniţa dintre cele două state,

„Am reușit să organizăm situația astfel încât mii de femei și copii ucraineni să beneficieze de un tratament decent. Nimeni nu se întreabă de ce naționalitate sunt, ce credință au, câți bani au. De fapt, nu mai avem graniță cu prietena Polonia. Pentru că suntem împreună de partea binelui. Nu ne pasă de granițe.”

Peste 100.000 de refugiați din Ucraina au ajuns în ultimele 24 de ore în Polonia. Este țara în care au ajuns cei mai mulți polonezu de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG