Linkuri accesibilitate

Imagini luate de camere de supraveghere înfățișează centrala nucleară de la Zaporijjea supusă bombardamentelor, Ucraina, 4 martie 2022; aceasta este o captură de ecran dintr-o înregistrare video obținută de pe rețelele de socializare. Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS.

Invazie rusească în Ucraina, ziua a noua | stația nucleară din Zaporojie bombardată

Serviciul de stat al Ucrainei pentru situații de urgență a spus că incendiul izbucnit în cursul nopții în rezultatul bombardamentelor a fost stins. Nu există morți, răniți, sau informații despre încălcarea fondului de radiații.

  • Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis să înființeze de urgență o comisie internațională independentă de anchetă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei
  • Continuă în mai multe regiuni lupte grele între forțele ucrainene și trupele ruse care au invadat Ucraina pe 24 februarie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un mesaj video că tancurile ruse trag asupra centralei nucleare de la Zaporijjea, el făcând apel la europeni să exercite presiuni pentru oprirea a ceea ce a numit „terorism nuclear” al Rusiei.
  • A doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina a avut loc în regiunea Brest din Belarus. Singurul lucru asupra căruia s-a convenit să se cadă de acord asupra creării unor coridoare umanitare pentru evacuarea populației civile din zona luptelor. Este programată o a treia rundă de negocieri.
  • În timp ce ONU a estimat că peste un milion de refugiați au plecat din Ucraina de la începutul invaziei ruse, numeroase companii străine au continuat să fugă din Rusia.
18:59 4.3.2022

Consiliul ONU pentru drepturile omului a votat în favoarea unei rezoluții pentru condamnarea presupuselor încălcări ale drepturilor omului în timpul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina și pentru înființarea unei comisii de anchetă care să le investigheze.

„Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis să înființeze de urgență o comisie internațională independentă de anchetă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-o postare pe Twitter.

13:08 4.3.2022

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că deși NATO nu caută conflictul, alianța e pregătită pentru unul, și va apăra teritoriile statelor membre în contextul războiului purtat de Rusia contra Ucrainei. Declarațiile făcute de Blinken înaintea reuninii miniștrilor de externe NATO au venit pe fundalul unității declarate a statelor membre împotriva agresiunii rusești, fără să accepte însă impunerea unei zone de non-survol deasupra Ucrainei, cerută cu insistență de autoritățle de la Kiev, pentru a putea contracara forțele rusești mult mai numeroase.

Reuniunea de la Bruxelles are loc după incendierea și ocuparea în timpul nopții trecute a centralei nucleare ucrainene de la Zaporijjia, cea mai mare din Europa de către forțele rușești, eveniment care l-a făcut pe președintele ucrainean Volodimr Zelisnki să vorbească de un „terorism nuclear” al președintelui rus Vlaimir Putin. Zelinski a avertizat pe 4 martie că doar o zonă non-survol ar putea „garanta că Rusia nu va bombarda” infrastructura nucleară a Ucrainei.

Guvernele NATO, inclusiv cel american, au sugerat că e puțin probabil să fie instituită o zonă non-survol, pentru că ar pune forțele lor în conflict deschis cu armata Rusiei. Pe 4 martie, șefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte a repetat acest avertisment.

Reuniunea miniștrilor de externe NATO, Bruxelles, 4 martie 2022.
Reuniunea miniștrilor de externe NATO, Bruxelles, 4 martie 2022.

12:39 4.3.2022

Trupele rusești continuă să înainteze spre capitala ucraineană Kiev, iar obiectivul lor principal este de a o încercui, a anunțat pe 4 martie armata ucraineană, citată de agenția DPA. Nu au fost date detalii despre luptele care se dau în oraș, unde alarma aeriană a sunat de câteva ori în cursul nopții trecute, iar locuitorii au fost îndemnați să coboare în adăposturi. Potrivit autorităților ucrainene, trupele ruse s-au retras din aeroportul cu importanță strategică Hostomel, situat la nord de Kiev. Portul Mariupol din sudul Ucrainei este acum complet înconjurat, au mai spus autoritățile, adăugând că trupele ruse au un „avantaj tehnic semnificativ”. Informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

Resturile unui vbehicol militar rus din localitatra Bucia, în apropiere de capitala Ucrainei Kiev, 1 martie 2022.
Resturile unui vbehicol militar rus din localitatra Bucia, în apropiere de capitala Ucrainei Kiev, 1 martie 2022.

12:34 4.3.2022

Duma de stat dela Moscova a aprobat legea care criminalizează diseminarea de „știri false” despre operațiunile militare ale Rusiei, în contextul reprimării de cître Kremlin a instituțiilor media independente care relatează factual despre invazia rusească neprovocată în Ucraina. Legea adoptată pe 4 martie va fi încorporată ca articol separat în Codul Penal al Rusiei pentru a „preveni discreditarea forțelor armate ale Federației Rusie în timpul operațiunilor lor de apărare a Federației Ruse și a cetățenilor ei, menținând pacea internațională și securiatea”.

Cei care vor fi găsiți vinovați de încălcarea acesrei legi vor fi pedepsiți cu închisoare de până la 10 ani. Cei găsiți vinovați de distribuirea de știri false despre armata rusă cu „consecințe serioase” riscă până la 15 ani de închisoare.

Ceva mai devreme pe 4 martie, agenția rusă de monitorizare media, Roskomnadzor, a „limitat” la mai multe website-uri media independente. Multiple website-uri ale postului de radio Europa Liberă/Libertatea și site-urile ruseși ale BBC și Deutsche Welle, precum și magazinele de aplicații de la Apple și Google, au fost toate blocate în noaptea de 3 spre 4 martie, a anunțat grupul de monitorizare a internetului GlobalCheck. Aceste blocări au venit după o săptămână de amenințări cu închiderea din partea Roskomnadzor la adresa Europei Libere și a altor instituții de presă, sau chiar închiderea forțată a altora, între care și postul de radio Echo Moskvy.

Colaj fotografic cu războiul din Ucraina.
Colaj fotografic cu războiul din Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG