Linkuri accesibilitate

Imagini luate de camere de supraveghere înfățișează centrala nucleară de la Zaporijjea supusă bombardamentelor, Ucraina, 4 martie 2022; aceasta este o captură de ecran dintr-o înregistrare video obținută de pe rețelele de socializare. Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS.
Imagini luate de camere de supraveghere înfățișează centrala nucleară de la Zaporijjea supusă bombardamentelor, Ucraina, 4 martie 2022; aceasta este o captură de ecran dintr-o înregistrare video obținută de pe rețelele de socializare. Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS.

Invazie rusească în Ucraina, ziua a noua | stația nucleară din Zaporojie bombardată

Serviciul de stat al Ucrainei pentru situații de urgență a spus că incendiul izbucnit în cursul nopții în rezultatul bombardamentelor a fost stins. Nu există morți, răniți, sau informații despre încălcarea fondului de radiații.

  • Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis să înființeze de urgență o comisie internațională independentă de anchetă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei
  • Continuă în mai multe regiuni lupte grele între forțele ucrainene și trupele ruse care au invadat Ucraina pe 24 februarie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un mesaj video că tancurile ruse trag asupra centralei nucleare de la Zaporijjea, el făcând apel la europeni să exercite presiuni pentru oprirea a ceea ce a numit „terorism nuclear” al Rusiei.
  • A doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina a avut loc în regiunea Brest din Belarus. Singurul lucru asupra căruia s-a convenit să se cadă de acord asupra creării unor coridoare umanitare pentru evacuarea populației civile din zona luptelor. Este programată o a treia rundă de negocieri.
  • În timp ce ONU a estimat că peste un milion de refugiați au plecat din Ucraina de la începutul invaziei ruse, numeroase companii străine au continuat să fugă din Rusia.
06:30 4.3.2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un mesaj video postat în dimineața de 4 martie că tancurile rusești ar trage în centrală nucleară de la Zaporijjea. Zelenski a făcut apel la europeni să exercite presiuni pentru oprirea a ceea ce a numit „terorism nuclear” al Rusiei. Se relatează că, în urma bombardamentelor, a izbucnit în flăcări primul bloc energetic al centralei, una din cele mai mari din Europa.

A opta zi de invazie - AICI

06:56 4.3.2022

Serviciul de stat al Ucrainei pentru situații de urgență a spus în dimineața de 4 martie că incendiul izbucnit în cursul nopții la stația nucleară Zaporojie, în urma bombardamentelor rusești, a fost stins.

Suprafața incendiului a fost de 2.000 de metri pătrați. Nu au fost morți sau răniți, potrivit datelor preliminare. Începând cu ora 3 dimineața, mai funcționa doar un bloc energetic din șase ale centralei nucleare, celelalte fiind deconectate.

Incendiu la stația nucleară din Zaporijjea bombardată în timpul luptelor dintre armatele rusă și ucraineană pe 4 martie 2022.
Incendiu la stația nucleară din Zaporijjea bombardată în timpul luptelor dintre armatele rusă și ucraineană pe 4 martie 2022.

A opta zi de invazie - AICI

07:03 4.3.2022

Președinții ucrainean și american, Volodimir Zelenski și Joe Biden, au purtat o convorbire telefonică în legătură cu situația de la centrala nucleară Zaporijjea, a informat Casa Albă. Președintele Biden a discutat, de asemenea, chestiunea cu subsecretarul american pentru securitate nucleară, Jill Hruby.

08:40 4.3.2022

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba spune că va pune din nou problema impunerii unei zone de non-survol deasupra Ucrainei, când se întâlnește cu reprezentanții statelor membre în NATO pe 4 martie.

Ucraina face presiuni asupra liderilor occidentali pentru impunerea zonei de non-survol pentru a interzice accesul avioanelor rusești, dar Wahingtonul și NATO au respins până acum ideea, pentru că se tem că asta ar putea duce la o confruntare directă cu Rusia.

Liderii ucraineni au refuzat însă să accepte acest răspuns, iar președintele Ucrainei Volodimir Zelinski a pus din nou problema pe 3 martie într-o conferință de presă, iar consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak s-a referit la ea într-o postare pe Twitter mai devreme în aceeași zi

„Aproximativ un milion de refugiați în timpul celor 7 zile de război și distrugerea totală a centrelor istorice din principalele orașe ale Ucrainei. Acesta este prețul cerului încă NEînchis de deasupra [Ucrainei].”

Premierul ucrainean Denis Șmihal s-a alăturat acestor apeluri într-o declarație dată publicității seara târziu pe 3 martie, când a spus că a cerut deja asta Alianței Nord-Atlantice și Agenției ONU pentru energie atomică.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG