Linkuri accesibilitate

O femeie plțnge după ce a aflat că trebuie să se dea jos din autobuzul care ar fi trebuie s-o scoată din Liov pentru că era rezervat orfanilor, 3 martie 2022.
O femeie plțnge după ce a aflat că trebuie să se dea jos din autobuzul care ar fi trebuie s-o scoată din Liov pentru că era rezervat orfanilor, 3 martie 2022.

Invazia rusă în Ucraina, ziua 11 | Numărul refugiaților a trecut de 1,5 milioane

  • O nouă tentativă de evacuare a populației civile din portul Mariupol a eșuat.
  • Antony Blinken la Chișinău: Statele Unite vor răspunde „oricând și oriunde” unor acte de agresiune ale Rusiei la fel cum au răspuns agresiunii rusești împotriva Ucrainei
  • Bombardamenele s-au intensificat în apropiere de Kiev, unde armata ucraineană a distrus un pod pentru a opri înaintarea trupelor ruse.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Congresului american ajutor economic și militar.
  • Președintele rus Vladimir Putin a spus că statele care impun o interdicție de zbor asupra Ucrainei vor fi considerate în conflict cu Rusia.
18:08 6.3.2022

Trupele rusești care înaintează spre Kiev au bombardat duminică un pod distrus folosit de ucraineni care se refugiau la Irpin din calea războiului, ucigând trei membri ai unei familii. Sute de oameni se adunaseră în jurul podului peste rîul Irpin, distrus sâmbătă de armata ucraineană pentru a încetini înaintarea rușilor. Duminică se aflau acolo doar câteva zeci de militari ucraineni, care îi ajutau pe civili.

Civili uciși de bombardamentele rusești la Irpin, oraș din apropierea capitalei Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

16:16 6.3.2022

O a doua tentativă de evacuare a populației civile din portul ucrainean Mariupol a eșuat. Ambele tabere ucrainene s-au acuzat reciproc că nu respectă înțelegerea de încetare a focului pentru a permite deschiderea unorcoridoare umanitar prin care să plece cele peste 400.000 de locuitori ai orașului care stau de zile la rând deja fără curent electric, fără mâncare și fără apă. Operațiunea trebuia să dureze de la prânz până la orele 9 seara, dar un consilier de la ministerul ucrainean de interne a spus că ea a trbuit să fie oprită din cauză că bombardamentele rusești au continuat. Agenția de știri Interfax citează o oficialitate a administrației separatiste din Donețk care a acuzat forțele ucrainene că nu au respectat încetarea focului. O operațiune similară a fost abandonată pe 5 martie din cauza nerespectării înțelegerii de încetare a focului.

Blocuri de locuințe bombardate la Mariupol, 3 martie 2022
Blocuri de locuințe bombardate la Mariupol, 3 martie 2022

16:01 6.3.2022

Numărul refugiaților ucraineni continuă să crească rapid, mai mult de un milion și jumătate de oamnei părăsind Ucraina în cele 11 zile care au trecut de la atacarea acestei țări de către armata rusă, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR).

„Este cea mai rapidă criză a refugiaților pe care am văzut-o de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial”, a spus Înaltul comisar ONU pentrru refugiați Filippo Grandi, adăugând că cei mai mulți dintre refugiați iau legătura cu prieteni, cu familia și cu alte cunoștințe care trăiesc în Europa, dar a avertizat că viitoarele valuri ar putea fi mult mai complexe.

Unde exact se află însă acum acești refugiați și care sunt țările car e și-au deschis frontierele pentru ei? Iată o situație la zi (BBC):

  • 922.400 de presoane au fugit din Ucraina în Polonia din 24 februarie, potrivit grănicerilor polonezi
  • Numărul ucrainenilor care au intrat în R.Moldova ajuns la 201.133, dintre care 120.000 au decis să rămână aici. BBC spune că această țară are ceai mai mare concentrație de refugiați per capita din regiune
  • România a primit 227.446 de ucraineni până acum. Dintre aceștia, 155.680 și-au continuat drumul mai departe
  • Cam 50.000 de ucraineni au ajuns în Cehia
  • Ungaria și Slovacia au primit și ele refugiați ucraineni
  • Țările care acceptă refugiați din Ucraina. Hartă a Agenției ONU pentru refugiați.
    Țările care acceptă refugiați din Ucraina. Hartă a Agenției ONU pentru refugiați.

15:23 6.3.2022

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său turc la telefon că Rusia își va opri operațiunea militară numai dacă Ucraina încetează să lupte și pretențiile Moscovei sunt acceptate, a anunțat Kremlinul duminică. Rusia insistă că invadarea Ucrainei pe teren, din aer și de pe mare este o operațiune militară specială, despre care Putin pretinde, fără nici un fel de dovadă, că este menită să „denazifice” țara.

Liderul rus a reiterat că asaltul decurge comform planului și programului. El a făcut remarci similare în ultimele zile, în contextul verdicetlor mai multor analiști militari occidentali potrivit cărora campania militară rusă decurge mai puțin bine decât se aștepta.

Potrivit declarației Kremlinului de azi, Putin a spus că speră ca negociatorii ucrainei să aibă o abordare mai „constructivă” .

Oficiul lui Erdogan a făcu cunoscut că liderul turc a cerut o urgentă încetare a focului generală.

Trupele ruse bombardează masiv populația civilă pe singura rută folositp de localnici pentru. afugi din orașul Irpin, situayt la 24 de kiolemru distanță de Kiev, în timp ce invadatorii înaintează spre capitala Ucrainei. 6 martie 2022.
Trupele ruse bombardează masiv populația civilă pe singura rută folositp de localnici pentru. afugi din orașul Irpin, situayt la 24 de kiolemru distanță de Kiev, în timp ce invadatorii înaintează spre capitala Ucrainei. 6 martie 2022.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG