Aflat în a treia etapă aa turneului său european menit să întărească unitatea în fața atacului rusesc în Ucraina, șeful diplomației americane Antony Blinken a declarat la Chișinău că „Moldova poate conta pe noi în toate domeniile” pentru sprijin, relatează agenția France Presse. „Admirăm generozitatea, ospitalitatea și dorința de a fi prieteni atât de buni cu oameni care se află în dificultate. Și într-adevăr dorim să facem tot ce putem ca să vă ajutăm să faceți față acestei poveri”, a adăugat Blinken.
Secretarul de stat american a anunțat sâmbătă în Polonia că Washingtonul va pune la dispoziție 2,75 de miliarde de dolari în sprijin umanitar legat de războiul din Ucraina, care a alungat aproape un milion și jumătate de ucraineni de la casele lor.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat la Chișinău că Statele Unite vor răspunde „oricând și oriunde” unor acte de agresiune ale Rusiei la fel cum au răspuns agresiunii rusești împotriva Ucrainei, mobilizând sprijin internațional, dar fără ca soldați americani să lupte pentru țări care nu sunt membre ale NATO .
Este răspunsul dat de șeful diplomației americane la o conferință de presă la Chișinău întrebării ce fel de asigurări de securitate pot oferi Statele Unite Moldovei în contextul războiului din Ucraina.
„Ați văzut răspunsul pe care am ajutat să-l mobilizăm în lume față de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Oricând și oriunde o asemenea agresiune poate să apară, vom proceda la fel”, a spus Blinken.
În conferința de presă în compania președintei Maia Sandu, secretarul de stat american a mai spus că Statele Unite „sprijină ferm integritatea teritorială a Moldovei și suveranitatea, dar și neutralitatea ei garantată de constituție” și a promis sprijin pentru eforturile moldovene de găzduire a refugiaților din Ucraina.
Consiliul orășenesc din orașul ucrainean Mariupol spune că duminică 6 martie a început evacuarea celor aproximativ 400.000 de locuitori prinși în încercuirea trupelor ruse. Coridorul umanitar va fi deschis până la 9 seara, ora locală. O acțiune similară a fost abandonată pe 5 martie, după nerespectarea unei înțelegeri de încetare a focului, ambele tabere învinovățindu-se reciproc pentru asta. Între timp, luptele grele au continuat în Ucraina, în a 11-a zi a invaziei rusești, cauzînd pierderi de vieți omenești și distrugeri masive, și forțînd peste un milion și jumătate de ucraineni să-și părăsească țara.
Armata ucraineană a anunțat pe 6 martie că poată lupte aprige cu trupele rusești la marginea orașului sudic Mîkolaiv, care controlează șoseaua spre importantul port de la Marea Neagră Odesa. Oficialitățile ucrainene a anunțat că trupele ruse au lansat sute de rachete și obuze pe întregul teritori al Ucrainei, și au au lansat bombe puternice asupra cartierelor de locuințe din Cernihov, oraș situat la nord de capitala Kiev. Se relatează că zeci de civili au fost uciși la Cernihov.
Serviciile de informații ale armatei britanice au comparat tacticile Rusiei în Ucraina cu acelea pe care le-a folosit Moscova în Cecenia și Siria, unde orașele au fost bombardate și distruse masiv, după ce forțele ruse au întâmpinat o rezistență neașteptată din partea apărătorilor lor.
Bombardarea orașelor și a civililor din Ucraina a fost planificată de Rusia în avans, a declarat duminică președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video postat pe Facebook. Acest lucru, a explicat Zelenski, este dovedit de documente, planuri și hărți confiscate de la militarii ruși luați prizonieri. Zelenski a făcut și un apel și cătyre cetățenii ruși cărora le-a cerut să protesteze: „Dacă tăceți acum, atunci doar sărăcia va vorbi în locul vostru mai târziu. Și numai represiunea va răspunde. Să nu tăceți!” Președintele Ucrainei a mai afirmat că trupele ruse se pregătesc să bombardeze Odesa. „Aceasta va fi o crimă militară și istorică”, a spus Zelenski.