Linkuri accesibilitate

NATO, femeile și egalitatea de gen


O femeie soldat prezintă drapelul NATO la ceremonia de închidere a exercițiului militar multinațional Iron Sword 16 în apropiere de Vilnius, 2 decembrie 2016
O femeie soldat prezintă drapelul NATO la ceremonia de închidere a exercițiului militar multinațional Iron Sword 16 în apropiere de Vilnius, 2 decembrie 2016

Dintre cei aproape 6.000 de angajați civili ai NATО, femeile reprezintă un sfert, altfel zis, mai precis: 26%.

Aceasta este de altfel aproximativ ponderea femeilor în armata ucraineană, cum o remarcă astăzi cotidianul Le Monde: 23%, chiar dacă imaginile conflictului arată o participare concretă masiv masculină în luptele din Ucraina.

NATO sprijină de multă vreme egalitatea de gen

Agenda NATO Femei, pace și securitate a fost lansată pe 31 octombrie 2000, odată cu adoptarea, tot pe această temă, Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Prin agenda Femei, pace și securitate NATO abordează de două decenii principiile integrării, incluziunii și integrității.

NATO își propune astfel să includă femei în toate sectoarele și la toate nivelele militare și administrative. Teoretic, nimic nu se opune ca viitorul secretar general NATO să fie o femeie. Am mai scris de altfel despre cum se vehiculează tot mai mult numele lui Sophie Wilmès, fosta șefă a guvernului Belgiei și actualmente ministra afacerilor externe. Aceasta are un parcurs impecabil și vorbește cele două limbi oficiale ale NATO: franceza și engleza.

Cei 30 de membri NATO vor trebui să se decidă relativ repede: summitul NATO pe anul acesta fiind prevăzut să aibă loc în iunie la Madrid, asta impune găsirea până atunci a succesorului potențial, astfel încât el sau ea să poată participa la lucrări în calitate de observator și succesor al actualului secretar general Jens Stoltenberg.

Femei în fruntea oștirilor

Poate părea surprinzător, dar primele femei ministru al apărării sau comandant suprem al orelor armate au fost în Asia, încă din anii 1960: Sirimavo Bandaranaike, în Sri Lanka, Indira Gandhi a Indiei și Benazir Bhutto în Pakistan, apoi, în 1990, Violeta Chamorro în Nicaragua, în America Centrală.

Acel an, 1990, a văzut și prima femeie în fruntea ministerului apărării al une țări europene: Elisabeth Rehn în Finlanda.

Actualmente, 10 din cele 30 de țări ale NATO au femei ca miniștri ai apărării.

Proud @ NATO: prima conferință despre situația LGBTQ+ în Alianța Nord Atlantică

În 2021, la sediul NATO din Bruxelles a avut loc, pe 18 martie, și prima conferință internațională despre drepturile minorităților LGBTQ+ la locul de muncă. Și, desigur, drepturile LGBTQ+ în NATO. Evenimentul a fost găzduit și animat de adjunctul Secretarului general NATO, Mircea Geoană.

Evenimentul NATO a survenit la o săptămână după ce o foarte largă majoritate a eurodeputaților a votat, joi 11 martie, o rezoluție prin care au declarat, simbolic, Uniunea Europeană o „zonă de libertate” pentru persoanele LGBT (“LGBTIQ Freedom Zone”), despre care am mai scris aici. 21 din cele 27 de țări ale UE sunt în același timp membre în NATO, dar Alianța a fost prima organizație din lume de asemenea dimensiuni care a aprobat și încurajat căsătoriile între persoane de același sex.

În 2002, Olanda, membru important al NATO, era singura țară din lume care legalizase căsătoriile gay. Astăzi, 13 aliați le-au legalizat (din totalul de 30).

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG