Linkuri accesibilitate

Lavrov: „Nu s-a pus nici un moment problema să negociem o încetare a luptelor”


Antalia, 10 martie 2022.
Antalia, 10 martie 2022.

„Nu s-a pus nici un moment problema să negociem o încetare a luptelor” a declarat la Antalia, în Turcia, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, după prima întrevedere cu omologul său ucrainean de la lansarea invaziei ruse în Ucraina vecină cu omologul său ucrainean Dmitri Kuleba.

„Ucraina știe ce cerem”, a mai spus Lavrov la o conferință de presă, și a repetat că Moscova vrea o Ucraină demilitarizată, prietenoasă cu rușii și cu Rusia. „Dacă partenerii Rusiei s-ar fi comportat cinstit, ar fi fost posibil să se ajungă la un acord asupra securității cu mult timp în urmă”, a mai spus șeful diplomației ruse. Dmitri Kuleba a respins condițiile Rusiei drept imposibil de acceptat pentru că ar însemna „capitularea totală”.

Întrebat despre impactul sancțiunilor asupra economiei ruse, Lavrov a spus: „Nu ne vom mai baza niciodată pe partenerii noștri occidentali. Nici pe guverne, nici pe firmele care nu lucrează în interesul afacerilor lor, ci se lasă instrumetalizate politic”.

Răspunzând la întrebarea dacă crede că un război nuclear este posibil, Lavrov a spus: „Nu vreau să cred și nu cred… Nu am vorbit niciodată despre asta.”

XS
SM
MD
LG