Linkuri accesibilitate

Armata Rusiei pare să extindă ofensiva împotriva Ucrainei


Ministerul rus al Apărării spune că trupele sale au atacat și distrus două aerodromuri militare din orașele ucrainene Luțk și Ivano-Frankivsk făcându-le impracticabile.

Agențiile de presă ruse spun, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, că forțele ruse ar fi distrus 3213 de instalații militare ucrainene de la lansarea, pe 24 februarie, a ceea ce Rusia numește o „operație militară specială” în Ucraina.

Afirmațiile Ministerului Apărării nu pot fi verificate, dar autoritățile locale din Ivano-Frankivsk și Luțk au raportat explozii în apropierea celor două aeroporturi. Bombardamentele erau departe de de principala ofensivă rusă pe axa vestică și ar putea indica o nouă direcție a atacului.

Consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Heraschenko, a declarat că orașul industrial Dnipro, din estul țării, a suferit trei atacuri aeriene ruse pe 11 martie. S-au înregistrat cel puțin un mort și mai mulți răniți.

Noi imagini din satelit par să indice că un convoi militar de 64 de kilometri în afara Kievului s-a răspândit în orașele și pădurile din apropierea Capitalei. Artileria a fost amplasată în apropierea capitalei Ucrainei în poziție de tragere ceea ce indică o posibilă declanșare a unui atac asupra orașului.

Între timp, statul major al forțelor armate ucrainene declară că trupele ruse care înaintau spre Kiev dinspre nord-vest și est, au fost respinse de la Cernihiv, iar luptătorii ucraineni au recâștigat treptat controlul asupra zonei Baklanova Muraviika.

Între timp, Statele Unite, împreună cu Grupul celor Șapte Națiuni și Uniunea Europeană, adoptă măsuri pentru a revoca statutul Rusiei de „națiunea cea mai favorizată”. Este cea mai recentă măsură prin care se fac presiuni asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei.

XS
SM
MD
LG