Linkuri accesibilitate

Annalena Baerbock la Chișinău: Germania va aloca 3 milioane de euro și va prelua 2500 de refugiați


Ministra germană de externe Annalena Baerbock, la întâlnirea cu președinta Maia Sandu
Ministra germană de externe Annalena Baerbock, la întâlnirea cu președinta Maia Sandu

Germania va aloca 3 milioane de euro R. Moldova pentru a ajuta la gestionarea crizei refugiaților, va prelua 2500 de refugiați și va dona un lot de ajutoare umanitare în materie de paturi pliante, saci de dormit, saltele, corturi și alte obiecte de primă necesitate, a declarat ministra de externe de la Berlin Annalena Baerbock, care se află într-o vizită la Chișinău.

De asemenea, o echipă din Germania va veni în R. Moldova, va ajuta la repartizarea donațiilor și la crearea de coridoare verzi spre Europa. „R. Moldova și guvernul său nu este singuri în această situație, și Europa, și țara mea ne arătăm solidari cu voi. Dacă vin tot mai mulți și mai mulți oameni, nu e posibil să-și organizeze mai departe singuri călătoria, de aceea fac apel la alte țări europene să susțină țara dumneavoastră pentru a ajuta ucrainenii, iar dacă vor refugiații, să-i ajutăm să ajungă în alte țări”, a spus Baerbock.

Șefa diplomației de la Berlin a afirmat că Germania va investi nu numai în ajutorul umanitar imediat în R. Moldova, dar că a discutat cu omololul ei, Nicu Popescu, despre infrastructură, asigurare egergetică, dând asigurări că Germania va oferi susținere și în acest sens. „Vom lăsa ca aceste cuvinte să fie urmate de fapte”, a adăugat Annalena Baerbock.

La capitolul asiprații europene ale R. Moldova, ministra de externe a Germaniei s-a limitat la declarația: „Asigurăm susținerea noastră mai departe a proceselor reformatoare din R. Moldova și apropierea de UE”.

Potrivit ministrului moldovean de externe, Nicu Popescu, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, peste 300 de mii de cetățeni ucraineni au trecut prin R. Moldova, dintre care o treime au ales să rămână. Această cifră reprezintă 4% din populația țării care pune presiune pe buget, urmând să fie adaptate sistemele educațional, sanitar și cel de protecție socială. El a reiterat că fără ajutor extern R. Moldova nu se va putea descurca.

XS
SM
MD
LG