Linkuri accesibilitate

Soldații ruși, acuzați de jefuirea camioanelor umanitare ucrainene


Distrugeri în cartierele de locuit din Mariupol sunt descrise în fotografii trimise Serviciului ucrainean al Europei Libere de o locuitoare a orașului, Inna Lapina. Această fotografie a fost făcută pe 9 martie 2022.

Autoritățile ucrainene spun că sâmbătă au funcționat numai 9 din 14 coridoare umanitare care urmau să die deschise pentru orașele asediate de forțele rusești.

Viceprim-ministra Irina Vereșciuk a spus că aproximativ 13 mii de oameni au fost evacuați prin cele 9 coridoare, dar evacuarea prin celelalte coridoare a fost perturbată de armata rusă.

Moscova a spus că va accepta coridoare umanitare în afara zonelor de conflict, dar oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a închis căile de evacuare convenite în prealabil.

Ministerul ucrainean al apărării a spus că șapte civili ucraineni, inclusiv un copil, au murit pe 12 martie, când Rusia a bombardat un convoi umanitar de refugiați și i-a forțat să se întoarcă din drum.

Cei șapte au fost printre sutele de oameni care au încercat să fugă din satul Peremoha, la 20 de kilometri nord-est de Kiev. Un număr necunoscut de oameni au fost răniți în bombardamente, se mai arată într-un comunicat.

În același timp, s-a relatat despre soarta dificilă a convoiului cu ajutor umanitar pentru orașul asediat Mariupol. Convoiul care plecase din Zaporojie a fost hărțuit de trupele ruse, care au lăsat să treacă doar unele camioane, celelalte fiind jefuite de ruși, se spune într-o postare pe canalul oficial de Telegram al Administrației Regionale Zaporojie.

Biroul umanitar al ONU a declarat că oamenii blocați în Mariupol sunt disperați.

„Există relatări despre jafuri și confruntări violente între civili pentru puținele provizii de bază care au mai rămas în oraș”, se spune într-un comunicat al Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. „Medicamentele pentru maladii grave se epuizează rapid, spitalele sunt doar parțial funcționale, iar hrana și apa sunt insuficiente”, se mai spune în comunicatul din 12 martie.

Potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, cel puțin 2,5 milioane de oameni au fugit Ucraina de la începutul invaziei rusești, care a intrat în a 18-a zi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG