Linkuri accesibilitate

Buncărele din Chișinău distruse | Piesă cântată la Kiev, printre explozii, dar și în alte 27 de ţări simultan


Concert de caritate pentru refugiații ucraineni la București, We Are One, 13 martie 2022

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Guvernul va împrumuta 300 milioane de dolari pentru a achiziţiona gaze naturale de la furnizorii de pe pieţele regionale, iar ulterior acestea vor fi stocate în depozitele subterane din regiune, scrie Mold-street.com. E vorba de un proiect de hotărâre cu privire la asigurarea stocării gazelor naturale în situaţie de urgenţă, proiect elaborat de Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.
  • Șase noi locații din Chișinău au fost amenajate pentru a găzdui persoanele refugiate din Ucraina. Despre aceasta a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban, citim în Unimedia.md. În Sala de Handbal din sectorul Botanica a fost amenajat un centru de plasament, o altă locaţie e Centrul comunitar pentru copii “Cosmos”.
  • Buncărele din Chişinău sunt distruse, scrie TV8.md. Cele peste 130 de adăposturi civile din capitală sunt într-o stare dezastruoasă, adică nefuncţionale. Închise de zeci de ani, aceste buncăre care, la nevoie, ar trebui să servească drept refugiu pentru oameni, adăpostesc acum şoareci şi pisici.
  • Aeroportul din Chișinău și-a redeschis ușile după mai bine de două săptămâni, ctitim în Moldova.org. Autoritățile au organizat un coridor verde pentru refugiații ucraineni de la Chișinău care vor să meargă spre alte țări. Primele două zboruri au avut loc sâmbătă spre Frankfurt și Istanbul. Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că, peste câteva zile, alte sute de refugiați vor zbura spre Barcelona și Varșovia.
  • Nişte escroci au jefuit o refugiată ucraineană, în vârstă de 66 de ani, lipsind-o de aproape 3 milioane de lei, pe 12 martie, după ce s-au oferit să o transporte din Vama Leușeni la Chișinău, scrie Anticoruptie.md. Femeia avea la ea peste 152 mii de dolari. În drum spre Chișinău, bărbații au coborât-o cu forța din mașină și i-au luat geanta. Angajații Inspectoratului Național de Investigații și ai Inspectoratului de Poliție Ialoveni i-au identificat și reținut pe infractori – patru bărbați și o femeie.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației CrowdTangle, rămân, în continuare, acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina. Dintr-o postare virală aflăm că un concert de caritate pentru Ucraina a avut loc în weekend la București. Pe scena mare au urcat artiști faimoşi precum Armin van Buuren, Tom Odell si Jamala sub sloganul “ WE ARE ONE”! Pentru a sprijini ucrainenii care trec în această perioadă prin momente dificile, în cadrul evenimentului a fost adunată o sumă echivalentă cu 8 milioane de lei moldovenești.
  • Într-o altă postare citim: Filmare emoționantă până la lacrimi. Piesa interpretată între explozii de un violonist aflat într-un adăpost antiaerian din Kiev, cântată la unison de 94 de colegi din 27 de țări, inclusiv din Republica Moldova.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cea mai vizualizată postare a fost cea cu violonistul care a cântat o piesă în adăpostul antiaerian din Kiev. Alte postări conţin poveştile unor refugiaţi din Ucraina care au ajuns în R. Moldova. Refugiata Olena Priseajniuk , de cum a ajuns la Chişinău, a încercat să-şi găsească un loc de muncă şi acum e angajata unei companii internaționale care va oferi suport… chiar refugiaților.

XS
SM
MD
LG