Linkuri accesibilitate

Transportul interraional se scumpeşte din nou | STOP WAR pe un stadion din Tiraspol


Echipele de fotbal Sheriff Tiraspol și Milsami Orhei înaintea meciului susținut duminică Tiraspol (imagine postată pe pagina de Facebook a FC Sheriff).
Echipele de fotbal Sheriff Tiraspol și Milsami Orhei înaintea meciului susținut duminică Tiraspol (imagine postată pe pagina de Facebook a FC Sheriff).

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Președinta Maia Sandu a fost, pe 14 martie, la Punctul comun de trecere a frontierei de la Palanca, scrie Newsmaker.md. Maia Sandu s-a întâlnit și cu refugiații ucraineni, asigurându-i că autoritățile moldovene le vor oferi protecție și siguranță. „În aceste timpuri grele, am demonstrat întregii lumi că suntem o țară mică cu o inimă mare”, a declarat şefa statului.
  • Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, urmează să fie amendat contravenţional, citim în Anticoruptie.md. Autoritatea Națională de Integritate a constatat că Vadim Ceban a încălcat regimul de incompatibilitate a funcţiilor în perioada când se afla în funcţia de vice-başcan al Găgăuziei. ANI a precizat că verificările în privinţa lui Vadim Ceban au început la sfârşitul lui 2020, în baza unei sesizări.
  • Republica Moldova înregistrează o scădere a numărului de refugiați din Ucraina pe teritoriul său, scrie Jurnal.md. Dacă pe 8 martie, Centrul Unic de Gestionare a Crizei anunța un număr de 128.759 de refugiați, astăzi numărul total al cetățenilor din țara vecină este de 102.836. Este consecinţa efortului de a ajuta cetățenii din Ucraina să ajungă în țări ale Uniunii Europene. Refugiații sunt transportați pe cale rutieră, feroviară și aeriană către alte destinații.
  • Călătoriile cu transportul interraional s-au scumpit din nou, scrie TV8.md. Deşi, la începutul lui martie, autorităţile aprobaseră majorarea tarifului cu 10 bani pentru un kilometru, începând de luni, 14 martie, călătoriivor plăti cu încă 9 bani mai mult. Oamenii se plâng că noile majorări le golesc buzunarele, dar nici şoferii nu sunt prea mulţumiţi de această scumpire, aşteptându-se să li se împuţineze clienţii, constată TV8.md.
  • Serviciul de Informaţii şi Securitate ne atenţionează că s-au intensificat atacurile asupra conturilor de poştă electronică ale autorităţilor publice din R. Moldova, scrie Ziarulnational.md. Tuturor responsabililor care gestionează aceste conturi li se recomandă să fie vigilenţi cu mesajele recepţionate, mai cu seamă cu acelea venite de la surse necunoscute.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației CrowdTangle, rămân, în continuare, acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina. Cel mai vizualizat video ne arată o tânără, pe o stradă din Moscova, care e reţinută de poliţie doar pentru afişarea unei bucăţi de carton pe care scrie “Dva slova” (Două cuvinte).
  • Dintr-o altă postare aflăm că la Biarritz, Franța, activistul local Pierre Affner a intrat în vila fiicei lui Putin, Alta Mira, a schimbat încuietorile și a declarat că vila este pregătită să accepte refugiați ai regimul lui Putin, în primul rând refugiați ucraineni.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cea mai vizualizată postare ne spune că soția lui Vladimir Zelenski, Olena Zelenski, le-a transmis un mesaj emoționant cetățenilor Republicii Moldova, României, dar și din alte state care au primit refugiați ucraineni. Prima doamnă le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat și nu i-au lăsat la nevoie pe ucraineni.
  • Tot de pe Instagram aflăm că meciul recent dintre campioana Republicii Moldova la fotbal Sheriff Tiraspol și Milsami Orhei, jucat la Tiraspol, a început altfel. Fotbaliștii ambelor echipe au ieșit pe teren cu un mesaj antirăzboi. Pe banerul ținut de către aceștia scria „Opriți războiul”.

XS
SM
MD
LG