Linkuri accesibilitate

Zelenski vorbind Congresului american: „Vă cer să faceți mai mult”


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe online cu reprezentanții ai celor partide din cele două camere ale Congresului american, Kiev, 5 martie 2022, imagine de arhivă.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a lansat miercuri un apel urgent și emoțional către Congresul american, cerându-i sprijin pentru țara sa care se confruntă cu invazia brutală a Rusiei. Zelenski a cerut din nou ajutor pentru protejarea spațiului aerian al Ucrainei, asistență militară și sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, argumentând că războiul din Ucraina este acum „un război pentru democrație”.

Adresându-se Congresului prin videoconferință, Zelenski a invocat atacul de la Pearl Harbor [care a decis intrarea Americii în al Doilea Război Mondial] și atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 împotriva Statelor Unite, spunând: „ Acum avem nevoie de ajutorul vostru”. „Vă cer să faceți mai mult”, a mai spus, fără ocol, președintele ucrainean.

În discursul-apel, gândit pentru un public american, Zelenski l-a parafrazat și pe liderul mișcării pentru drepturi civile din America, Martin Luther King. Zelenki a cerut din nou impunerea unei interdicți de zbor peste Ucraina cu argumentul: „Am nevoie” să apăr cerul țării mele, trimitere la renumitul discurs „Am un vis” („I Have a Dream”).

Este o cerere respinsă categoric de administrația Biden, pentru că ar împinge Statele Unite și NATO într-o confruntare directă cu Rusia. Poziție susținută și de majoritatea membrilor Cogresului. Republicanii și democrații din Congres sunt însă mult mai înclinați să aprobe noi livrări de arme pentru Ucraina.

Președintele Zelenski și-a încheiat discursul de 18 minute cu un videoclip care arată imagini cu țara sa devastată de război, inclusiv bombe care explodează în orașe din jurul Ucrainei și civili însângerați și uciși de atacurile rusești.

„A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”, a spus în încheiere Zelenski în engleză.

După discurul lui Zelenski este de așteptat ca președintele american Joe Biden să prezinte noul ajutor de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG