Linkuri accesibilitate

1000 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze? | Europa ameninţată cu o lovitură nucleară la televiziunea rusă


Imagine generică.
Imagine generică.

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Știrile presei moldovene

  • În aprilie, preţul de achiziţie al gazului rusesc ar putea fi de peste 1000 de dolari pentru mia de metri cubi, scrie Ziarul de Gardă. Preşedintele Consiliului de administraţie MoldovaGaz, Vadim Ceban, spune că la începutul lui martie, din cauza războiului din Ucraina, preţul gazelor în Europa a atins un nivel record. Între timp, preţurile au mai scăzut, dar nu într-atât, încât să compenseze creşterea anormală de la începutul lunii.
  • Șefa Serviciului raional de arhivă Soroca și o asistentă socială au fost reținute, pe 22 martie, de ofițerii Direcției teritoriale Nord a CNA și procurorii anticorupție într-o cauză penală, pornită pe trafic de influență, citim în Newsmaker.md. Funcționarele sunt bănuite că ar fi extorcat și primit 11 000 de euro de la mama unui inculpat pentru „a rezolva” un dosar penal privind circulația ilegală a drogurilor, care se afla în instanța de judecată.
  • Parteneriat între Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor pentru educaţia financiară a populaţiei, scrie Mold-street.com. Acordul prevede încurajarea independenţei financiare a populaţiei şi a unui comportament financiar responsabil. Se vrea ca cetăţenii să mizeze mai mult pe planificare şi economisire.
  • Deputatul din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a contestat la Curtea Constituțională proiectul de lege privind verificarea integrității candidaților la Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, citim în Anticoruptie.md. Bolea spune că la elaborarea documentului nu au fost luate în considerare argumentele Comisiei de la Veneţia. Pe de altă parte, șeful Ministerului Justiției, Sergiu Litvinenco, regretă că socialiștii „sunt ostili reformei justiției”.
  • Efectele propagandei ruseşti în Republica Moldova. Cine şi de ce evită să vorbească despre război, aşa se intitulează o analiză din Agora.md. Citim că unele televiziuni, care retransmit posturi ruseşti, ezită să le vorbească telespectatorilor despre bombardamente şi consecineţel acestora asupra populaţiei ucrainene. Iar potrivit unui sondaj efectuat de Magenta Consulting, 26% dintre respondenţii moldoveni consideră că Rusia desfăşoară o „operaţiune militară” şi că nu e vorba de un război.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi repercusiunile războiului asupra situaţiei din R. Moldova. Cea mai populară postare reproduce „un minut de propagandă rusă în prime time la postul federal de televiziune” şi anume declaraţia unui invitat, într-un talk-show, că Europa va primi o lovitură nucleară dacă va introduce trupe de menţinere a păcii în Ucraina.
  • O altă postare cu mare impact e un vox realizat în Autonomia Găgăuză din care se vede că mulţi cetăţeni de acolo cred în versiunea Moscovei despre război, unii zicând că îl respectă pe Putin.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cea mai vizualizată postare ne spune că învingătoarea de la Eurovision Song Contest 2021, trupa rock Maneskin, a refuzat să viziteze Rusia în cadrul unui turneu mondial din cauza situației din Ucraina. La 21 martie, muzicienii au anunțat acest lucru pe pagina lor oficială de Instagram (platformă interzisă acum în Federația Rusă). Interpreții au explicat că empatizează cu poporul ucrainean și își exprimă solidaritatea.
  • Tot pe Instagram, o postare e despre Dmitro Kotenko, unul dintre soldații armatei ucrainene care și-a pierdut viața în sudul Ucrainei în a treia zi a invaziei rusești. Niciun membru al familiei lui Kotenko nu a fost prezent la înmormântarea sa, deoarece părinții lui sunt prizonieri în regiunea Sumî din estul țării, asediată de armata Rusiei. Aceștia nu au putut să pună nicio floare la mormântul fiului lor.
XS
SM
MD
LG