Uniunea Europeană dorește ca Statele Unite să ajute la limitarea dependenței de gazele naturale, provenite din Rusia. Analiști spun însă că acest posibil ajutor are limite.
Ceea ce Europa dorește este mai mult gaz lichefiat de proveniență americană, a cărui producție a crescut în ultimii cinci ani. Dar exportatorii americani trimit acum în străinătate cât de repede pot, pentru suplimentare fiind nevoie de o capacitate mai mare de transport și livrare, la care nu se poate ajunge mai devreme de doi ani. În plus, Biden nu poate dicta firmelor petroliere și de gaze cui și când să vândă, acestea sunt ghidate de interese comerciale.
Asta înseamnă că Statele Unite nu pot face mare lucru ca să contribuie la obiectivul european de a reduce cu două treimi importurile de gaze din Rusia, anul acesta. Dar criza energetică impune totuși o modificare de politică în America. Administrația Biden s-a angajat să reducă pruducția și consumul intern de surse tradiționale de energie care sunt poluante și să încurajeze dezvoltarea unora alternative. Republicanii și partenerii europeni cer administrației însă să mărească producția de surse tradiționale pentru a ajuta la limitarea dependenței Europei de Moscova.
Această chestiune va fi fără îndoiala abordată de Joe Biden pe durata călătoriei sale în Europa, Amos Hochstein consilierul său principal pentru securitate energetică făcând parte din delegație. Această vizită urmează unei escale la Washington făcută de vice președintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care s-a întreținut cu oficialități care se ocupă cu chestiuni energetice și de securitate națională.