Linkuri accesibilitate

Zelenski: NATO ar putea oferi Ucrainei 1% din tancurile și avioanele sale


Președintele Volodimir Zelenski, adresându-se liderilor NATO, 24 martie 2022

Președintele Volodimir Zelenski a adresat un mesaj video liderilor NATO reuniți la Bruxelles și i-a îndemnat să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina în fața agresiunii rusești.

Potrivit lui, într-o lună de rezistență la invazia rusă, Ucraina a arătat că este puternică și că poate apăra valorile comune pe care le împărtășite cu NATO, chiar dacă nu este membră a Alianței. În același timp, el a deplâns faptul că, în ochii Occidentului, Ucraina este prinsă „într-o zonă gri”, între Occident și Rusia, deși apără „toate valorile noastre comune”.

Zelenski le-a spus liderilor NATO că „Ucraina are nevoie de asistență militară fără restricții”. Potrivit președintelui ucrainean, Alianța ar putea să-i furnizeze Ucrainei 1% din toate tancurile și avioanele sale, dar Kievul nu a primit un răspuns la această solicitare.

El a îndemnat țările NATO să facă o alegere clară și să ajute Ucraina. De asemenea, liderul de la Kiev și-a reluat cererea pentru o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

Volodimir Zelenski nu a spus nimic despre faptul că Ucraina dorește să adere la NATO. Anterior, el a recunoscut că acest lucru este aproape imposibil, în plus, statutul de nealiniere a Ucrainei la NATO este una din cerințele Rusiei. Totodată, ideea aderării la NATO a căpătat o susținere masivă printre cetățenii ucraineni de la începutul invaziei rusești.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG