Știrile presei moldovene
- Cum se investighează şi cum (nu) se pedepseşte corupţia de la Institutul Oncologic – e titlul unui reportaj din Ziarul de Gardă. În ultimii patru ani, doi medici care activau la Institutul Oncologic, reținuți pentru corupere pasivă, despre care Centrul Național Anticorupție anunța că riscau „până la 10 ani de închisoare”, au fost ulterior trimiși în judecată în baza unui alt articol din Codul Penal, care prevede o pedeapsă mult mai blândă: amendă sau muncă neremunerată în folosul comunității.
- Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă recenta declarație a secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, aceea că Ucraina ar fi într-o situaţie mai bună acum dacă Moldova și Georgia ar face pași activi pentru a-și recupera teritoriile ocupate de Rusia, citim în Newsmaker.md. Socialiștii de la Chișinău spun că nu vor permite „atragerea Moldovei într-un conflict militar” şi susțin că declarația oficialului ucrainean este provocatoare.
- Gestionarea lui Ion Ceban: fiecare al şaselea leu din bugetul Chişinăului este plătit pentru a acoperi pierderile transportului public, scrie Anticoruptie.md. În acest an, municipiul Chişinău va plăti 800 milioane de lei pentru a menţine preţul scăzut al călătoriilor cu transportul public. E vorba de 15% din bugetul municipal. Iar un expert opinează că tarifele în transportul public nu au la bază o motivaţie de natură economică, ci raţionamente politice.
- Amenzi de până la 50 mii de lei şi privarea dreptului de a accesa subvenţii. Deputaţii PAS propun pedepse mai dure pentru cei care incendiază terenuri, citim în Agora.md. Numai în acest an salvatorii şi pompierii au avut peste 4 mii de misiuni de lichidare a incendiilor de vegetaţie. Iată de ce a apărut proiectul de lege conceput de trei deputaţi PAS.
- Franţa dotează instituţiile medicale din R. Moldova cu generatoare de curent electric pentru a face faţă în cazul unor deconectări neprevăzute, scrie Ziarulnational.md. Ministerul Sănătăţii a recepţionat deja 17 generatoare al căror preţ total e de peste 487 mii de euro.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi recentul sondaj iData ce conţine şi un top al încrederii de care se bucură politicienii moldoveni. Aflăm din acest sondaj că în actuala preşedintă Maia Sandu au încredere 23% dintre respondenţi, iar pe locul doi e fostul preşedinte Igor Dodon pe care îl preferă 15% dintre cetăţenii chestionaţi.
- Aflăm dintr-o postare pe Facebook că scenariul unui atac al Rusiei asupra Republicii Moldova era posibil în primele zile de război, dar acum e puţin probabil deoarece ruşii nu au reuşit să ajungă nici măcar la Odesa. O spune fostul comandant al trupelor americane în Europa, într-un interviu acordat în exclusivitate Ştirilor TVR.
- Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cele mai multe reacţii a provocat ştirea sus-pomenită, aceea că acum atacul Rusiei asupra Moldovei e improbabil.
- Tot pe Instagram, citim că la Los Angeles a avut loc ceremonia decernării premiilor la cea de-a 94-a ediție a Premiilor Oscar. Premiul pentru cel mai bun film a fost acordat ecranizării „CODA: Child of Deaf Parents”. Will Smith a câștigat premiul pentru cel mai bun actor, cu rolul din „Regele Richard”, iar Jessica Chastain a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță pentru rolul din „The Eyes of Tammy Faye”. Ceremonia a fost umbrită însă de un incident violent, în care Will Smith l-a pălmuit pe prezentatorul serii, actorul Chris Rock, după ce acesta a făcut o glumă la adresa soției lui Smith, actrița Jada Pinket Smith.