Linkuri accesibilitate

Fostul șef al SIS, reținut într-o anchetă privind o presupusă îmbogățire ilicită


Vasile Botnari a fost șef al Serviciului de Informații și Securitate din mai 2018 până în iunie 2019, în perioada guvernării dominate de Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc.
Vasile Botnari a fost șef al Serviciului de Informații și Securitate din mai 2018 până în iunie 2019, în perioada guvernării dominate de Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc.

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost reținut pentru 72 de ore pe 29 martie, după ce Procuratura Anticorupție a făcut percheziții la domiciliul acestuia din Chișinău.

Reprezentanți ai Procuraturii generale citați de presa moldoveană au spus că perchezițiile au avut loc în cadrul unei anchete privind o presupusă îmbogățire ilicită.

Șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din mai 2018 până în iunie 2019, Botnari a căpătat notorietate mai ales datorită rolului jucat în chestiunea controversată a reținerii și extrădării a șapte angajați turci ai rețelei de licee Orizont.

Cei șapte au fost ridicați și expulzați în septembrie 2018. R. Moldova a fost condamnată ulterior de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru expulzare, iar Botnari a fost găsit vinovat de justiția moldoveană în acest caz, achitând din propriul buzunar prejudiciile stabilite de CEDO în valoare de 125.000 de euro.

Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat de două ori cu privire la proveniența celor 125.000 de euro și altor 380.000 de lei pentru avionul charter închiriat pentru expulzarea profesorilor turci din R. Moldova.

Presa a speculat că expulzarea a fost o operațiune convenită cu președintele turc Recep Tayyp Erdogan de fostul oligarh moldovean Vlad Plahotniuc, care l-a promovat pe Botnari în fruntea SIS.

După o lovitură de stat eșuată contra lui Erdogan, în 2016, Turcia a căutat în mai multe țări europene și balcanice angajați ai unor rețelele de școli, care ar fi fost patronate de clericul auto-exilat Fethullah Gulen, acuzat de Turcia de planificarea puciului.

XS
SM
MD
LG