Linkuri accesibilitate

Zelenski, sceptic după promisiunea Rusiei de a se retrage din jurul Kievului


Ucraina a reacționat cu scepticism la promisiunea făcută pe 29 martie, în cadrul negocierilor de la Istanbul, de Rusia de a reduce operațiunile militare din jurul Kievului, în timp ce unele țări occidentale se așteaptă ca Moscova să-și intensifice ofensiva în alte părți ale țării. „Ucrainenii nu sunt oameni naivi”, a comentat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, spunând că, după 34 de zile de invazie și alți ani de război în Donbas, „singurul lucru în care pot avea încredere este un rezultat concret”.

La negocierile de la Istanbul găzduite de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, Rusia a anunțat o reducere „drastică” a activităților sale militare în direcția capitalei ucrainene Kiev și a orașului Cernigov, din nordul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de adjunctul ministrului rus al apărării Aleksandr Fomin, spunând că este o mișcare cu scopul întăririi „încrederii reciproce și creării condițiilor necesare pentru continuarea negocierilor”.

La rândul său, Ucraina a propus să nu se alăture alianțelor militare și să nu găzduiască trupe străine, atâta timp cât va avea garanții de securitate externe și atâta timp cât Rusia nu va sta în calea aderării țării la Uniunea Europeană.

Pentagonul a confirmat că Rusia a început să îndepărteze un număr foarte mic de trupe de pe pozițiile din jurul Kievului, dar a spus că mișcarea reprezintă mai mult o repoziționare decât o retragere sau o ieșire din război.

„Cu toți ar trebui să fim pregătiți să vedem o ofensivă majoră în alte zone ale Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, la un briefing, adăugând: „Nu înseamnă că amenințarea la adresa Kievului s-a încheiat”.

Serviciile de informații militare britanice, într-o actualizare a informațiilor pe 30 martie, au spus că unitățile ruse care au suferit pierderi grele în Ucraina au fost forțate să se întoarcă acasă, dar și în Belarus, în efortul de a se reorganiza și aproviziona.

„O astfel de activitate pune o presiune suplimentară asupra logisticii deja tensionate a Rusiei și demonstrează dificultățile pe care le întâmpină Rusia în reorganizarea unităților sale în zonele avansate din Ucraina”, a declarat Ministerul Apărării britanic citat de Reuters.

Între timp, este probabil ca Rusia să continue să compenseze capacitatea sa redusă de manevră la sol prin lovituri de artilerie în masă și rachete, au mai estimat serviciile de informații militare britanice.

XS
SM
MD
LG