Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina: ziua 38 | Chișinăul dezminte mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană


Postul de control al forțelor rusești de menținere a păcii, la intrarea în orașul Bender (arhivă)
Postul de control al forțelor rusești de menținere a păcii, la intrarea în orașul Bender (arhivă)

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții militare:

 • Biroul pentru politici de reintegrare al Guvernului de la Chișinău afirmă că nu deține informații care să confirme mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană
 • Armata ucraineană a redobândit controlul asupra unor zone din jurul capitalei Kiev, după ce trupele rusești au părăsit mai multe sate distruse, lăsând în urmă tancuri abandonate
 • Un convoi al Crucii Roșii se îndreaptă spre Mariupol pentru a încerca din nou evacuarea civililor din portul asediat de trupele rusești
 • Statele Unite vor conlucra cu aliații lor pentru a livra curând Ucrainei tancuri de proveniență sovietică menite să întărească apărarea armatei ucrainene în regiunea Donbas, a relatat cotidianul american „New York Times”
 • În încercarea de a reduce tensiunile nucleare cu Rusia, armata Statelor Unite a anulat testarea unor rachete balistice intercontinentale care fusese inițial doar amânată, au declarat reprezentanți ai forțelor aeriene americane agenției Reuters.
 • Aproximativ 2.000 de civili au fost evacuați astăzi din orașul Mariupol, a anunțat pe canalul său de telegram primăria orașului-port de la Marea Azov asediat de trupele ruse.
 • Discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană au fost reluate vineri, 1 aprilie, în format online.
 • Un oficial rus a anunțat că două elicoptere militare ucrainene au lovit pe 1 aprilie un depozit de combustibil din orașul rus Belgorod, situat la aproximativ 25 de kilometri de granița cu Ucraina.
 • Se așteaptă ca Uniunea Europeană să ceară asigurări din partea guvernului de la Beijing că nu va ajuta Rusia să ocolească sancțiunile economice impuse după invadarea Ucrainei. Astăzi va avea loc un summit virtual UE - China pe această temă.
 • Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Rusia nu își retrage trupele, ci le repoziționează și că se așteaptă ca mișcările trupelor să aibă ca rezultat „acțiuni ofensive suplimentare”.
 • Toți militarii ruși care ocupaseră centrala nucleară de la Cernobîl după ce Rusia și-a lansat invazia Ucrainei au părăsit centrala dezafectată, a declarat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom pe 31 martie. Trupele s-au îndreptat către granița Ucrainei cu Belarus, au spus reprezentanții companiei.

Chișnăul dezminte mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană

Biroul pentru politici de reintegrare al Guvernului de la Chișinău afirmă că nu deține informații care să confirme mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană.

Anunțul Biroului pentru reintegrare vine după ce ministerul ucrainean al apărării a anunțat sâmbătă dimineață că Rusia și-ar repoziționa trupele din regiunea transnistreană pentru o posibilă acțiune militară împotriva Ucrainei

Crucea Roșie încearcă din nou evacuarea civililor de la Mariupol

Un convoi al Crucii Roșii care se îndreaptă spre orașul ucrainean Mariupol va încerca din nou să evacueze civili din portul asediat, în timp ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că țara sa se pregătește pentru o recrudescență a atacurilor rusești în est, și a avertizat că forțele rusești creează un „dezastru” total în afara capitalei Kiev, plantând mine pe întregul teritoriu. Mai multe detalii AICI.

Soldații ruși pleacă de la Cernobîl

Trupele ruse au părăsit zona puternic contaminată a foste centrale nucleare de la de la Cernobîl vineri dimineața, după ce au predat controlul ucrainenilor, în timp ce regiunile de est ale Ucrainei se așteaptă la noi atacuri, iar rușii au blocat o altă misiune de ajutorare a orașului asediat Mariupol, din sud.

Imagine din satelit în care se poate observa incendiul din apropierea centralei de la Cernbîl, în proximitatea Pădurii Roșii
Imagine din satelit în care se poate observa incendiul din apropierea centralei de la Cernbîl, în proximitatea Pădurii Roșii

Compania energetică de stat a Ucrainei, Energoatom, a declarat, conform AP, că retragerea de la Cernobîl a avut loc după ce soldații ruși au suportat „doze semnificative” de radiații când au săpat tranșee în pădure, în zona de excludere din jurul centralei închise. O confirmare independentă a acestui lucru nu a putut fi obținută.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că a fost informată de Ucraina că forțele rusești de pe teritoriul celui mai grav dezastru nuclear din lume au predat controlul în scris ucrainenilor. Ultimii soldați ruși au plecat vineri devreme, a declarat agenția guvernamentală ucraineană responsabilă de zona de excludere. Mai multe AICI.

Zelenski: Nu vom ceda nimic

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu are încredere în promisiunile Rusiei de a-și reduce activitatea militară în Ucraina, afirmând că armata rusă se regrupează pentru a lovi Donbasul.

„Nu credem pe nimeni, nici măcar o singură propoziție frumoasă”, a spus Zelenski într-un nou mesaj video către concetățeni la finalul zilei de 30 martie și a adăugat: „Nu vom ceda nimic. Vom lupta pentru fiecare metru al teritoriului nostru”.

Ceva mai devreme, Zelenski și președintele american Joe Biden au discutat la telefon despre ajutoarele militare, umanitare și financiare pentru Ucraina și un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Mai multe amănunte AICI.

Victoria Nuland: Pentru negocieri serioase, Rusia trebuie să înceteze focul în Ucraina

Statele Unite sprijină decizia Ucrainei de a se așeza la masa negocierilor cu Rusia în ciuda unor cereri rusești „absolut inacceptabile”, dar Rusia trebuie să accepte o încetare a focului deplină ca negocierile să poată „deveni serioase”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice într-un interviu cu televiziunea Current Time.

Victoria Nuland: Rușii nu au înțeles încă bine cât de tare este armata ucraineană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

„Soluțiile diplomatice în conflicte ar trebui, în general, să vină după un acord de încetare a focului, nu în mijlocul luptelor. Iar rușii nu au dorit deloc o încetare completă a focului, așa încât negocierilor să poată deveni serioase”, a spus diplomata americană cu o vastă experiență în afacerile Rusiei și Europei de Est.Mai mult, AICI.

Plan UE în 10 puncte pentru Moldova și celelalte țări afectate de criza refugiaților

Miniștrii de interne ai celor 27 de țări ale UE au căzut de acord luni seara, 28 martie, în unanimitate, să pună la punct o structură de triere și control al acestei imigrații masive, de un tip nou, din Ucraina, care nu fusese prevăzută de tratatele fondatoare ale UE.

Activități extrașcolare pentru copii refugiați din Ucraina, adăpostiți la Sala Polivalentă din Chișinău
Activități extrașcolare pentru copii refugiați din Ucraina, adăpostiți la Sala Polivalentă din Chișinău

Planul prevede o coordonare a UE cu Moldova, pentru a “reloca” imigranții de acolo și pentru a evita, de pildă, traficul de persoane, devenit foarte prosper pentru rețelele criminale.

Tot așa, în cazul precis al Moldovei, textul prevede transferuri sporite și desfășurarea rapidă a unor echipe Frontex în Moldova. Transferurile, în cooperare cu ICNUR (UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați) și OIM și sprijinite de finanțare UE, reprezintă o prioritate imediată.

In Europa au ajuns deja 3,8 milioane de refugiați din Ucraina.

Un elev ucrainean retrăiește clipele în care un soldat rus i-a ucis cu sânge rece tatăl

Un adolescent ucrainean se reculege cu greu după ce tatăl său, cu care ieșise din casă după medicamente, a fost împușcat cu sânge rece de un soldat rus. Iura și familia sa au fugit după aceea din orașul Bucea, o localitate devastată de război la nord-vest de Kiev și acum se adăpostesc într-un loc sigur în alt colț al Ucrainei. Aici el a împărtășit jurnaliștilor Current Time TV mărturii cutremurătoare despre moartea tatălui său.

Un elev ucrainean retrăiește clipele în care un soldat rus i-a ucis cu sânge rece tatăl
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00

„Z” – dar nu de la Zelenski

Rusia duce în Ucraina un război pe cel puțin două fronturi: pe teren și pe „terenul simbolurilor”. Iar dacă primul nu pare să meargă așa cum și-a dorit sau închipuit Kremlinul – susțin experții militari occidentali – al doilea funcționează mult mai bine, cel puțin în Rusia. Așa s-a ajuns și la „războiul simbolurilor”, între Z și trandafirul alb. Mai multe, AICI.

Sankt Petersburg, Rusia, 7 martie 2022
Sankt Petersburg, Rusia, 7 martie 2022

Moldova primește primele ajutoare americane pentru refugiații ucraineni

SUA acordă Republicii Moldova ajutoare de 30 de milioane de dolari pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Ambasadorul american la Chișinău, Kent D. Logsdon, a făcut anunțul pe 20 martie la Centrul Fides pentru refugiați, din Chișinău. El s-a arătat „foarte îngrijorați” de ceea ce s-ar putea întâmpla în regiune, dar a adăugat că, „în acest moment, nu există semne că Moldova ar putea fi ținta unui atac”. Mai multe, într-o relatare semnată de Liliana Barbăroșie.

Ambasadorul Kent D. Logsdon anunță, la Chișinău, ajutoare americane de 30 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, 20 martie 2022
Ambasadorul Kent D. Logsdon anunță, la Chișinău, ajutoare americane de 30 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, 20 martie 2022

Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa

La 6 martie, Serhii Perebiinis și-a pierdut întreaga familie în timp ce încercau să se evacueze dintr-o suburbie a Kievului. Moartea soției și celor doi copii ai săi cauzată de un obuz rusesc a fost documentată de jurnaliști aflați la fața locului, iar imaginile cu trupurile lor neînsuflețite au făcut înconjurul lumii. Perebiinis a vorbit despre această tragedie cu postul Current Time. (ATENȚIE: Urmează imagini care vă pot afecta emoțional.)

Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:47 0:00

Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război?

Curtea Penală Internațională (CPI) îl investighează pe președintele Rusiei pentru posibile crime de război în Ucraina. Se pune însă din start întrebarea legitimă: Este oare Putin susceptibil să fie într-adevăr judecat la Haga? Mai multe AICI.

„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022
„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare data, denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG