Ambasadorul american la Chișinău, Kent D. Logsdon, a anunțat că Statele Unite acordă Republicii Moldova ajutoare de 30 de milioane de dolari pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Ambasadorul a făcut anunțul pe 20 martie la Centrul Fides pentru refugiați, din Chișinău.
„Atunci când secretarul de stat Blinken a fost aici în urmă cu două săptămâni, a asigurat-o pe președinta Sandu că Statele Unite vor continua să vă ajute în această criză. Astăzi ne respectăm această promisiune”, a spus Logsdon într-o declarație în fața jurnaliștilor.
R. Moldova va primi 10% dintr-un pachet de asistență în valoare de 300 de milioane de dolari pe care Statele Unite au anunțat că îl vor acorda mai multor țări din regiune în următoarele 6 luni, pentru refugiați.
„Comunitatea internațională face tot posibilul să sprijine poporul ucrainean, fie că se află în Ucraina, fie în imediata vecinătate a acesteia, în țări precum este R. Moldova”, a spus ambasadorul.
Ambasadorul Statelor Unite crede că nu există indicii că și R. Moldova ar putea deveni ținta unui atac rusesc. „Situația din Ucraina este foarte dificilă (...). În acest moment, nu există semne că Moldova ar putea fi ținta unui atac, dar suntem foarte îngrijorați de ceea ce s-ar putea întâmpla în regiune”, a mai spus Logsdon.
Asistența americană include paturi, produse de igienă, transport, protecție socială pentru persoane vulnerabile, ajutor juridic și ajutor pentru comunicarea cu membrii familiilor rămase acasă. O mare parte a ajutoarelor, în valoare de 8,3 milioane de dolari, urmează să fie folosită pentru hrana refugiaților prin intermediul organizației neguvernamentale americane Catering Relief Services.
Ambasadorul american a lăudat eforturile autorităților moldovene și ale cetățenilor de rând pentru primirea și ajutarea refugiaților ucraineni. „Moldova nu ar trebui să suporte singură această povară, iar Statele Unite sunt onorate să fie alături în aceste momente grele”, a spus Logsdon.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie, în R. Moldova au intrat aproape 330.000 de cetățeni ucraineni, iar aproape 100.000 dintre ei au rămas pe teritoriul moldovean, potrivit datelor puse la dispoziție de ministerul moldovean de interne pe 20 martie.