Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.
Ultimele evoluții
- UNHCR: 10 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele din cauza răsboului
- Papa Francisc: conflictul din Ucraina e un „masacru fără sens” și nejustificat
- Rusia a folosit pentru a doua zi consecutiv rachete hipersonice în Ucraina
- Autoritățile ucrainene au acuzat forțele ruse de bombardarea unei școli la Mariupol, unde se adăpostiseră 400 de persoane, femei, copii și oameni în vârstă
- Vladimir Zelenski: portul asediat Mariupol va intra în istorie pentru crimele de război comise acolo de trupele ruse
- Statele Unite vor trimite o companie de infanterie dotată cu blindate Stryker pentru grupul de luptă NATO înființat în Bulgaria, pentru întărirea flancului estic al Alianței în fața agresiunii rusești în regiune.
- Zeci de soldați ucraineni au fost uciși într-un atac asupra cazărmii Nikolaev
- Grupul de investigații Bellingcat a publicat o hartă interactivă a țintelor civile distruse de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina.
UNHCR: 10 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele din cauza răboiului
0 milioane de ucraineni, cam un sfert din întreaga populație a Ucrainei, și-au părăsit locuințele din cauza războiului neprovocat declanșat de Rusia în această țară, a declarat pe 20 martie Filippo Grandi, șeful Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).
„Printre responsabilitățile celor care fac război, peste tot în lume, se află suferința cauzată civililor care sunt obligați să plece de la casele lor”, a scris pe Twitter șeful UNHCR. „Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane fie au fost dislocați în interiorul țării, fie s-au refugiat în străinătate”, a adăugat el.
Potrivit datelor Agenției ONU pentru refugiați, mai mult de 3 milioane 400.000 de ucraineni, în majoritate femei și copii, și-au părăsit țara de la începerea invaziei rusești pe 24 februarie. Agenția ONU pentru copii, UNICEF, a spus că mai mult de un milion și jumătate dintre cei plecați sunt copii. Refugiații trec granița în țările învecinate la vest, cum ar fi Polonia România, Slovacia, Ungaria și Republica Moldova.
Între timp, autoritățile portului asediat Mariupol, din sudul Ucrainei, spun că mii de locuitori ai acestui oraș au fost relocați cu forța în Rusia, în ultimele zile. „Ocupanții în trimit pe locuitorii din Mariupol în lagăre de triere, verificându-le telefoanele și confiscându-le documentele ucrainene”, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației regionale Donețk.
Papa Francisc: conflictul din Ucraina e un „masacru fără sens” și nejustificat
Continuându-și criticile implicite la adresa Rusiei, Papa Francis a calificat conflictul din Ucraina drept un „masacru fără sens” și nejustificat și a cerut liderilor lumii să pună capăt acestui „război respingător”.
Vorbind în fața a aproximativ 30.000 de persoane adunate în Piața Sfântul Petru de la Vatican pentru obișnuita sa predică duminicală, Suveranul Pontif a spus că „din nefericire, agresiunea violentă împotriva Ucrainei nu încetinește”. „E un masacru fără sens în care măceluri și atrocități se repetă”, a spus șeful Bisericii catolice, în cea mai fermă condamnare a războiului de până acum, în care a evitat să se refere nominal la Rusia. „Nu există nici o justificare pentru asta”, a adăugat Papa.
„Îi implor pe toți actorii din comunitatea internațională să se dedice cu adevărat opririi acestui război respingător”, a mai spus Papa, în uralele și aplauzele mulțimii adunate în Piața Sfântul Petru. El a vorbit și despre vizita pe care a făcut-o sâmbătă la un spital din Roma unde sunt tratați copii răniți în Ucraina. „Unuia îi lipsea un braț, altul avea o rană la cap”, a spus Papa Francis.
Rusia a folosit a doua zi consecutiv rachete hipersonice în Ucraina
Rusia a lovit Ucraina în noaptea de sâmbătă spre duminică cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică, şi folosit pentru a doua zi consecutiv rachete hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării.
Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării Igor Konaşenkov a anunțat că atacul s-a produs în regiunea Nikolaev şi că ţinta distrusă era „principala sursă de aprovizionare cu carburant a vehiculelor blindate ucrainene” desfăşurate în sudul ţării.
„Rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din apele Mării Negre împotriva uzinei Nijîn care repară vehicule blindate avariate în luptă”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov.
Tot duminică, Ministerul Apărării a anunţat că „rachete de mare precizie” au lovit un centru de antrenament al forţelor speciale ucrainene în regiunea Jitomir, la 150 km vest de Kiev
Trupele ruse acuzate de bombardarea une școli la Mariupol unde se adăpostiseră femei, copii și oameni în vârstă
Autoritățile ucrainene au acuzat forțele ruse de bombardarea unei școli la Mariupol, unde se adăpostiseră 400 de persoane, femei, copii și oameni în vârstă, și de deportarea forțată în Rusia a unora din locuitorilor acestui oraș, relatează Agenția France Presse
Portul sudic de la Marea Azov a fost una din principalele ținte ale atacurilor Moscovei după invadarea Ucrainei pe 24 februarie, și a fost bombardat neîncetat zile la rând, locuitorii orașul fiind aproape în întregime deconectați de la lumea exterioară, fără apă, hrană, medicamente și fără curent electric.
„Ieri, ocupanții ruși au aruncat bombe asupra școlii de ară nr. 12”, a anunțat Consiliul orășenesc într-un mesaj postat pe Telegram duminică, adăugând că 400 de persoane, femei, copii și oameni în vârstă se adăpostiseră acolo din cauza bombardamentelor.
Clădirea, situată în estul orașului, a fost distrusă, civili pașnici sunt încă sub dărâmături, a mai anunțat Consiliul. Autoritățile orășenești de la Mariupol au spus de asemenea că unii din locuitorii orașului au fost duși cu forța în Rusia și li s-au confiscat pașapoartele, a relatat France Presse.
Președintele ucrainean condamnă distrugerile provocate de trupele ruse la Mariupol
Portul asediat Mariupol va intra în istorie pentru crimele de război comise acolo de trupele ruse, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un mesaj video adresat națiunii ucrainene duminică dimineața devreme.
În timp ce invazia rusească pare să se fi împotmolit în marea parte a Ucrainei, cu pierderi grele de vieți omenești și echipament militar, forțele rusești continuă să bombardeze orașele ucrainene, pe fundalul condamnărilor internaționale și al apelurilor pentru încetarea imediată a focului. „Copiii și bătrânii mor la Mariupol.
Orașul e distrus și ras de pe fața pământului”, a declarat Mihail Verșnin, ofițer de poliție din Mariupol, într-o înregistrare video autentificată de Associated Press.
Blindate americane Stryker pentru grupul de luptă NATO înființat în Bulgaria
Statele Unite vor trimite o companie de infanterie dotată cu blindate Stryker pentru grupul de luptă NATO înființat în Bulgaria, pentru întărirea flancului estic al Alianței în fața agresiunii rusești în regiune. Anunțul făcut pe 19 martie la o conferință de presă comună a miniștrilor apărării din Statele Unite și Bulgaria, Lloyd Austin și Kiril Petkov. Nu au fost făcute publice detalii despre când și unde ar putea fi trimisă compania.
Stryker e un vehicul de luptă blindat cu opt roți extrem de mobil, care a fost folosit în mai multe conflicte din lume, inclusiv în Irak. În ultimii ani, NATO și a întărit efectivele în statele membre din centrul și estul Europei, cunoscute drept „flancul estic”, din cauza acțiunilor militare agresive ale Rusiei. Bulgaria a înființat un grup de luptă de 1.000 de militari aflați sub comanda operațională a comandantului suprem aliat din Europa. Ministrul bulgar al apărării Petkov, a spus că țara sa nu va trimite ajutor militar în Ucraina, dar va continua să furnizeze sprijin umanitar țării asediate.
Atac asupra cazărmii din Nicolaev
Autoritățile locale și martorii informează că zeci de soldați ucraineni au fost uciși după ce forțele ruse au lovit o cazarmă militară ucraineană din orașul Nikolaev, din sudul țării. În cazarmă s-ar fi aflat în momentul atacului circa 200 de soldați care se odihneau. Până acum s-ar fi recuperat trupurile a cincizeci de militari, după cum informează AFP.
Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev, a declarat că atacul a avut loc pe 18 martie și că operațiunea de salvare este în curs de desfășurare, dar nu a oferit mai multe detalii despre locul precis al atacului sau despre numărul victimelor.
Grupul de investigații Bellingcat publică o hartă a țintelor civile distruse din Ucraina
Grupul de investigații Bellingcat a publicat o hartă interactivă a obiectivelor civile distruse de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina. Harta se bazează pe dovezi video și fotografice documentate de Bellingcat și înregistrează, după timp și loc, câteva sute de incidente care au atins sau au distrus obiective potențial civile de când a început invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie. Printre aceste incidente se numără „lovituri de rachete în zone rezidențiale, distrugerea infrastructurii civile și prezența evidentă a civililor răniți sau morți”, a spus Bellingcat. Grupul de investigații a spus că documentarea unor astfel de cazuri este „foarte importantă în lumina declarațiilor autorităților ruse că nu încearcă să atace civili și că evită atacurile și distrugerea infrastructurii civile”.
Zelenski către Putin: „acesta este momentul să ne întâlnim”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi discuții cu Moscova la mai bine de trei săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina. Armata rusă, la rându-i, susține că a folosit cu succes rachete hipersonice în vest și că trupele sale au intrat în Mariupol, oraș port strategic din Sud Est.
„Acum este momentul să ne întâlnim, să vorbim, este timpul pentru refacerea integrității teritoriale și a corectitudinii pentru Ucraina”, a spus Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook pe 19 martie. „În caz contrar, pierderile Rusiei vor fi de așa natură încât mai multe generații nu se vor recupera”.
Președintele ucrainean face aceste afirmații după ce Rusia a declarat că trupele sale, care au suferit pierderi grele în timpul invaziei, au intrat în centrul orașului Mariupol. Bombardamentul puternic al Rusiei asupra portului important din punct de vedere strategic de la Marea Azov, inclusiv o lovitură asupra unui teatru în care se adăposteau sute de civili, a condus la acuzații că Rusia comite crime de război. Aproximativ 350 000 de oameni rămân în interiorul orașului în condiții îngrozitoare, spun lucrătorii umanitari. Pe de altă parte, Rusia a anunțat pe 19 martie că a folosit pentru prima dată noile sale rachete hipersonice Kinzhal în Ucraina pentru a distruge o instalație de depozitare a armelor din vestul regiunii Ivano-Frankivsk, care se află la mai puțin de 150 de kilometri nord de România și la 250 de kilometri de Ungaria.
Ce a vrut și ce mai vrea Putin de la Ucraina?
Negocierile de pace ruso-ucrainene continuă pentru a patra zi consecutiv, prin videoconferință. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Turcia s-a oferit să medieze conflictul dintre cele două părți – iar joi seară, la trei săptămâni de la începutul războiului, președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și i-a spus care ar fi condițiile Moscovei pentru un acord de pace. Dar, la urma urmei, de ce a invadat Putin Ucraina? Mai multe AICI.
Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa
La 6 martie, Serhii Perebiinis și-a pierdut întreaga familie în timp ce încercau să se evacueze dintr-o suburbie a Kievului. Moartea soției și celor doi copii ai săi cauzată de un obuz rusesc a fost documentată de jurnaliști aflați la fața locului, iar imaginile cu trupurile lor neînsuflețite au făcut înconjurul lumii. Perebiinis a vorbit despre această tragedie cu postul Current Time. (ATENȚIE: Urmează imagini care vă pot afecta emoțional.)
Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război?
Curtea Penală Internațională (CPI) îl investighează pe președintele Rusiei pentru posibile crime de război în Ucraina. Se pune însă din start întrebarea legitimă: Este oare Putin susceptibil să fie într-adevăr judecat la Haga? Mai multe AICI.
Moscova și „operațiunile ei militare”
În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare data, denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.
S-a bazat Rusia pe informații greșite înainte de a intra în Ucraina?
Mai mare, mai puternică, mai bine dotată și antrenată, armata rusă ar fi trebuit să anihileze rezistența militară ucraineană, iar soldații ruși urmau să fie primți cu resemnare pasivă, dacă nu chiar cu brațele deschise. Războiul din Ucraina se apropie de a treia săptămână, dar profeția nu s-a adeverit. De ce? Vedeți aici o analiză semnată de jurnalistul Europei Libere Mike Eckel.
De frica războiului, zeci de mii de ruși fug din țară
Se estimează că peste 200 de mii de ruși au plecat peste noapte în străinătate, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat lansarea invaziei din Ucraina. Majoritatea aparțin clasei de mijloc și spun că se tem de consecințele economice și politice ale războiului sau de perspectiva ca bărbații să fie luați la armată pentru a lupta în Ucraina.
Mai multe AICI.
VIDEO: Groapă comună în orașul asediat Mariupol
Autoritățile ucrainene spun că bombardamentele rusești asupra orașului Mariupol au făcut peste 2.500 de victime până acum. Portul de la Marea Azov este încercuit de trupele invadatoare, iar sute de mii de oameni duc o lipsă acută de alimente, apă și medicamente. Crucea Roșie a declarat că orașul se confruntă cu condiții „apocaliptice”. La Mariupol, cei care au fost uciși sau au murit în timpul asediului sunt înmormântați într-o groapă comună. Mulți locuitori continuă să se ascundă în subsoluri. Atenție, urmează imagini ce pot șoca.