Zeci de mii de ruși au plecat peste noapte în străinătate, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat lansarea invaziei din Ucraina. Majoritatea aparțin clasei de mijloc și spun că se tem de consecințele economice și politice ale războiului sau de perspectiva ca bărbații să fie luați la armată pentru a lupta în Ucraina.
Alegerea este limitată
Din cauza sancțiunilor internaționale, alegerea se restrânge, multe țări occidentale limitând vizele pentru cetățenii ruși. S-au anulat și mii de zboruri internaționale, după ce multe țări occidentale și-au închis spațiul aerian pentru companiile aeriene ruse.
„Am cumpărat bilete pentru Tașkent pentru că erau disponibile imediat și la un preț rezonabil”, a spus Marina, care a fugit în Uzbekistan pe 3 martie, împreună cu soțul și cei trei copii.
Rușii pleacă preponderent în țări care nu le cer vize, cum ar fi foste republici sovietice ca Armenia, Georgia și Kârgâzstan. Turcia este și ea o destinație foarte căutată: sunt zboruri directe, nu este nevoie de viză de intrare și în țară există deja o comunitate importantă de limbă rusă. Cei care au mai mulți bani aleg Emiratele Arabe Unite.
Mulți noi emigrați ruși au declarat Europei Libere/Libertatea că au luat acestă decizie – care le-ar putea schimba viața – în numai câteva zile, dacă nu ore. „Am cumpărat bilete la 19:00 pe 2 martie pentru zborul de la 2:30 a.m. în dimineața următoare”, a spus Marina. „În două ore ne-am împachetat și am plecat la aeroport cu două valize”.
Sentimentul covârșitor este că situația din Rusia se va deteriora, cel puțin în viitorul apropiat: se închid magazine, oamenii sunt concediați, mărfurile străine dispar de pe rafturi. „Nu va fi mai bine sau mai ușor” în curând, spune Marina.
Zvonurile de la începutul lunii martie că președintele Vladimir Putin ar impune legea marțială au provocat și mai multă panică. Legea marțială ar însemna o mobilizare militară generală, închiderea granițelor și diverse restricții asupra vieții și activităților cotidiene.
„Ne-a fost teamă că se închid granițele imediat. Așa că, am lăsat totul, apartament, mașini, și am sărit în primul avion” mai spune Marina.
Povestea Iuliei, cetățean rus care a fugit în Kârgâzstan, este similară.
„Ne-am grăbit așa de mult încât am uitat să ne luăm lucruri de bază, periuțe de dinți sau săpun”, spune Iulia pentru Europa Liberă/Libertatea.
Iulia și fiica ei se află acum într-un hotel din orașul sudic Osh. Povestește că mai sunt și alți ruși care locuiesc temporar în Osh, până se decid ce fac mai departe.
Unul dintre ei este Yakov. A plecat din Rusia după ce a participat la proteste împotriva războiului din Ucraina. S-a numărat printre miile de demonstranți reținuți recent de poliția rusă. Yakov a fost eliberat după ce a plătit o amendă de 10.000 de ruble (aproximativ 105 USD).
Yakov nu vrea să trăiască în Rusia sub actualul guvern. „Legile devin din ce în ce mai stricte de când a început războiul”, spune Yakov iar libertățile de bază sunt îngrădite și mai mult.
„Poți fi condamnat la 15 ani de închisoare dacă participi la proteste antiguvernamentale”, spune Yakov. Este vorba de legea adoptată pe 4 martie care incriminează răspândirea „știrilor false” despre armata rusă.
Yakov se declară activist politic, dar pleacă și mii de alți ruși care nu sunt activi politic, poate nici nu sunt interesați de politică.
Noua realitate
Rușii s-au trezit într-o nouă realitate care îi privează de stilul de viață cu care au fost obișnuiți în ultimii ani. Noile sancțiuni înseamnă restricții de călătorie, exodul companiilor occidentale din Rusia și suspendarea unor importante carduri de debit și credit, printre altele.
Rubla s-a devalorizat rapid și zeci de mii și-au pierdut locul de muncă peste noapte, după ce magazinele occidentale s-au închis.
Alexandr Medvedev, om de afaceri de 40 de ani a plecat de teama că nu va mai ieși din Rusia.
Medvedev a fugit în Turcia împreună cu soția și cei trei copii, toți sub 5 ani. „Am plecat nu numai de dragul copiilor, dar și pentru că vrem și noi să avem libertatea să facem ce vrem, când vrem”, a spus Medvedev. „În plus, nu vreau să lupt în acest război absurd și să mor”.
Nu se știe exact cât ruși au plecat din țară după începerea războiului din Ucraina, dar unele estimări arată că peste 200.000 au părăsit țara începând cu 12 martie.
Ne mai întoarcem?
La începutul lunii martie, publicația rusă „Kommersant” l-a citat pe șeful popularei agenții de turism online „Pososhok” spunând că prețurile biletelor către anumite destinații au crescut vertiginos, pe măsură ce rușii s-au grăbit să cumpere bilete, numai dus. „Am observat că se cumpără bilete masiv, vânzările au explodat”, a spus Kiril Faminski.
Prețul unui bilet dus către Dubai a crescut de la aproximativ 40.000 de ruble (360 dolari) la 200.000 de ruble (1.800 dolari). Biletele pentru Istanbul „au devenit de cinci ori mai scumpe”, a mai spus Kiril Faminski.
Majoritatea nu știu dacă au plecat pentru săptămâni, luni sau poate definitiv din Rusia. Marina și soțul ei din Tașkent se confruntă cu această dilemă. S-ar putea ca cel mai mare copil să înceapă școala, anul viitor, la Tașkent. Orice este posibil. . „Singurul lucru de care suntem siguri este nu ne întoarcem în Rusia atâta timp cât Putin mai este la putere”, spune Marina.