Linkuri accesibilitate

Jurnalista Marina Ovseannikova a primit o amendă de 30.000 de ruble


Marina Ovseannikova cu pancarta pe care scrie „NU RĂZBOIULUI. Opriți războiul. Nu credeți în propagandă. Aici vă mint”. Protestul a avut loc luni seară, în timpul buletinului de știri în direct, Moscova, 14 martie 2022.
Marina Ovseannikova cu pancarta pe care scrie „NU RĂZBOIULUI. Opriți războiul. Nu credeți în propagandă. Aici vă mint”. Protestul a avut loc luni seară, în timpul buletinului de știri în direct, Moscova, 14 martie 2022.

Jurnalista Marina Ovseannikova, de la postul public de televiziune Pervîi Kanal, reținută luni seară pentru că a protestat împotriva războiului din Ucraina în timpul buletinului de știri în direct, a primit o amendă de 30.000 de ruble (250 dolari) pentru „organizarea unui eveniment public neautorizat”. Este o contravenție administrativă, care se referă nu la protestul din platou de televiziune, ci la un mesaj video înregistrat anterior, în care-și anunța intenția de a protesta.

Existau temeri că procurorii ar putea să o pună sub acuzație în baza unei noi legi care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru cei care numesc „război” intervenția militară din Ucraina, calificată în limbajul oficial drept „operațiune specială”, și care pedepsește „denigrarea forțelor armate” rusești.

După pronunțarea sentinței, jurnalista a declarat că a fost interogată timp de 14 ore, fără să aibă dreptul la avocat. Ea a refuzat să comenteze dacă s-a temut că ar putea fi condamnată în baza noii legi media. „Sunt obosită, discutăm despre asta cu altă ocazie”, a spust Ovseannikova jurnaliștilor la tribunal.

În seara zilei de 14 martie, Marina Ovseannikova a intrat în platou, în timpul cele mai vizionate emisiuni de știri „Veremea”, de la postul cu cea mai mare acoperire din Rusia, Pervîi Kanal (Canal 1). Ovseannikova a a desfășurat în spatele faimoasei prezentatoare de televiziune Ekaterina Andreeva un afiș anti-război pe care scria „Opriți războiul. Nu credeți în propagandă. Sunteți mințit aici”. În acel moment, Andreeva vorbea despre planurile guvernului de a atenua efectele sancțiunilor occidentale. După câteva secunde, transmisia în direct a fost întreruptă cu imagini dintr-un reportaj preînregistrat..

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG