Linkuri accesibilitate

Lideri din Europa Centrală salută „lupta curajoasă” a Ucrainei


De la stânga la dreapta: Jaroslav Kaczynski, Petr Fiala, Janez Janša, Mateusz Morawiecki, Denis Șmîhal. Vladimir Zelensky, la Kiev, 15 martie 2022

Șefii guvernelor a trei țări central-europene au lăudat Ucraina pentru „lupta curajoasă” împotriva forțelor rusești invadatoare, după o vizită întreprinsă la Kiev în semn de solidaritate cu orașul asediat și cu președintele ucrainean.

Prim-miniștrii Poloniei, Cehiei și Sloveniei „s-au întors în siguranță de la Kiev în Polonia”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului polonez, pe 16 martie.

Vaclav Smolka, purtătorul de cuvânt al premierului ceh Petr Fiala, a postat pe Twitter o fotografie mai devreme, în care Fiala apare echipat cu vestă de protecție și cască, într-un compartiment de tren.

Fiala și omologii săi din Polonia și Slovenia au călătorit la Kiev, marți, ca să vadă personal distrugerile și pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski. Aceasta a fost prima vizită la Kiev a unor lideri străini de la începutul invaziei rusești pe 24 februarie.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a postat și el fotografii unde se află, împreună cu Fiala și premierul sloven Janez Jansa, la o masă cu Zelenski și alți oficiali.

Zelenski le-a spus celor trei prim-miniștri că forțele rusești „bombardează peste tot, nu doar Kievul, ci și zonele vestice”.

Fiala a lăudat „lupta curajoasă” a Ucrainei și a recunoscut că Ucraina „luptă, de asemenea, pentru viețile noastre”.

Zelenski a declarat că cei trei lideri au arătat că nu se tem, făcând această călătorie într-un moment în care multe țări și-au redus mult prezența diplomatică.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG