Linkuri accesibilitate

Ce a vrut sau ce mai vrea Putin în Ucraina?


Negocierile de pace ruso-ucrainene continuă pentru a patra zi consecutiv, prin videoconferință.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Turcia s-a oferit să medieze conflictul dintre cele două părți – iar joi seară, la trei săptămâni de la începutul războiului, președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și i-a spus care ar fi condițiile Moscovei pentru un acord de pace.

Potrivit consilierului principal al președintelui turc, Ibrahim Kalin, acestea s-ar împărți în două categorii, relatează BBC.

Primele patru cereri nu ar fi, potrivit lui Kalin, prea greu de îndeplinit pentru Ucraina.

Principala cerere ar fi ca Ucraina să se declare neutră și să renunțe la ideea de a adera la NATO.

Cum se știe, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat de mai multe ori în ultimele zile că acceptă realitatea că țara sa nu va fi primită în NATO chiar dacă Alianța nu renunță oficial la politica ușilor deschise.

Alte cereri, în această primă categorie, par să fie cerute mai ales pentru a permite Moscovei „să-și salveze fața”.

Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a se asigura că nu este o amenințare pentru Rusia. Ar trebui să fie garantate drepturile vorbitorilor de limbă rusă.

Ucraina ar trebui să treacă și printr-un proces de „de-nazificare”, o jignire la adresa președintelui Zelenski care este evreu și și-a pierdut membri ai familiei în Holocaust. Dar care ar putea fi satisfăcută printr-o promisiune generală de a lupta cu grupările de extremă dreapta.

Mărturii cutremurătoare ale copiilor refugiați despre masacrul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:51 0:00

A doua categorie de cereri, potrivit BBC care a vorbit cu consilierul prezidențial turc Ibrahim Kali, este mai complicată : se referă la regiunile separatiste din estul Ucrainei și la peninsula ucraineană Crimeea, anexată deja abuziv de Rusia în 2014.

Kali nu a detailat aceste cereri dar se presupune că Moscova cere cel puțin autonomia regiunilor separatiste. Iar Kiev-ul ar trebui să recunoască și anexarea peninsulei Crimeea – toate cedări teritoriale mult mai greu de acceptat pentru autoritățile ucrainene.

Par să fie cereri relativ mici în raport cu forța armată trimisă de Moscova în Ucraina și de distrugerile pe care le-a provocat de la începerea invaziei pe 24 februarie.

Pentru Ucraina însă, orice acord de pace va trebui să includă garanții de securitate, nu numai din partea Rusiei dar, cum spunea joi și unul din negociatorii șefi ucraineni, și din partea unor terțe țări.

Kiev-ul va trebui totodată, să se ocupe de milioanele de refugiați, și să refacă țara distrusă de invazia rusă. Cine va plăti?

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG