Linkuri accesibilitate

ANRE a aprobat o platformă de tranzacționare a gazelor naturale


Imagine generică (©Shutterstock)

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat funcționarea pe 3 ani a platformei de tranzacționare a gazelor naturale operată de BRM East Energy, deținută de Bursa de Mărfuri din România.

E vorba de o platformă electronică pusă la dispoziţie şi exploatată de un operator, prin intermediul căreia participanții pot plasa şi accepta, incluzând dreptul de revizuire şi de retragere, oferte pentru achiziționarea/vânzarea gazelor naturale necesare pentru a răspunde fluctuațiilor pe termen scurt ale cererii sau ofertei de gaze naturale, în conformitate cu termenele şi condiţiile aplicabile platformei de tranzacționare, potrivit cărora OST realizează tranzacții în scopul desfășurării acţiunilor de echilibrare.

„Crearea unei platforme de tranzacționare a gazelor naturale are drept obiectiv majorarea gradului de lichiditate și transparență a pieței angro de gaze naturale din Republica Moldova, cât și sporirea atractivității acesteia pentru potentiali noi furnizori”, menționează responsabilii de la ANRE.

„Această decizie extrem de importantă vine la pachet cu sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova în achiziţionarea şi stocarea de gaze naturale. Stocarea va putea fi realizată în România care, tot cu sprijinul UE, îşi majorează acum cu 33% sau un miliard de de metri cubi capacităţile de stocare. Aici amintim şi de noua lege, care obligă operatorii din Moldova să aibă stocuri de gaze naturale”, este de părere analistul economic, Veaceslav Ioniţă.

Toate aceste eforturi vor permite Moldovei să-şi crească substanţial securitatea sa energetică, mai spune expertul economic de la Chișinău.

La rândul său, analistul politic Igor Munteanu, a precizat joi că hotărârea ANRE este cu totul specială pentru că răspunde nevoii urgente de a identifica alternative viabile de gaze naturale și operarea unei piețe de echilibrare modernă, conform standardelor europene, în Republica Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG