Linkuri accesibilitate

Francezii votează la prezidențiale | Șansele lui Macron, în scădere


Președintele francez, Emmanuel Macron, candidat al partidului liberal La Republique en Marche, sosește la primul și singurul său mare miting electoral la La Défense Arena în Nanterre, lângă Paris, pe 2 aprilie 2022.

În Franța, alegătorii votează duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce candidata de extremă dreapta, Marine Le Pen, a crescut pe neașteptate în sondaje, reprezentând o amenințare neașteptată pentru președintele Emmanuel Macron, care spera să obțină ușor un al doilea mandat.

Secțiile de votare s-au deschis la 8:00 și se vor închide la 20:00, când vor fi publicate și primele rezultate exit poll. Aceste sondaje sunt de obicei foarte fiabile în Franța.

Cu doar două săptămâni în urmă, sondajele de opinie indicau o victorie ușoară pentru centristul proeuropean Macron. El își îmbunătățise situația datorită acțiunilor diplomatice active în Ucraina, pe fundalul unei puternice redresări economice și unei opoziții fragmentate și slabe.

Dar intrarea sa târzie în campanie, cu un singur miting electoral major pe care până și susținătorii săi l-au considerat dezamăgitor și concentrarea sa pe un plan nepopular de creștere a vârstei de pensionare, însoțit de o creștere abruptă a inflației, i-au afectat ratingul, scrie Reuters.

În schimb, lidera de extremă dreapta anti-imigrație și eurosceptică, Marine Le Pen, a avut numeroase turnee prin Franța și întâlniri electorale la care susținătorii ei au scandat: „Vom câștiga! Vom câștiga!”.

Strategia lui Le Pen a fost să se concentreze timp de luni de zile pe problemele legate de costul vieții. Șansele i-au crescut și datorită unei scăderi a sprijinului pentru rivalul ei de pe extrema dreaptă, Eric Zemmour.

Sondajele de opinie încă îl postau pe Macron în fruntea primului tur și îl dădeau învingător într-un al doilea tur de scrutin în fața lui Le Pen pe 24 aprilie. Dar în cazul mai multor sondaje cu puțin timp înaintea alegerilor, victoria lui Macron se afla în marja de eroare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG